Koenders: Guatemala moet meer doen tegen corruptie en misdaad

Guatemala moet meer doen tegen corruptie en misdaad, want die staan “verdere economische ontwikkelingen in de weg”, zo zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) tijdens een bezoek aan het land. Hij sprak onder meer met zijn collega Carlos Raúl Morales.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in Havana, Cuba.
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in Havana, Cuba. Foto EPA / Alejandro Ernesto

Guatemala moet meer doen tegen corruptie en misdaad, want die staan “verdere economische ontwikkelingen in de weg”, zo zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) tijdens een bezoek aan het land. Hij sprak onder meer met zijn collega Carlos Raúl Morales, meldt persdienst ANP.

Koenders wil ook dat Guatemala meer doet voor mensenrechten. Mensen die daarvoor opkomen, zoals rechters, worden “met regelmaat belemmerd in hun werk”, zei hij. Tijdens Koenders’ bezoek stapte de vicepresident van Guatemala, Roxana Baldetti, op. Zij werd verdacht van betrokkenheid bij een groot corruptieschandaal in het land.

De reis naar Guatemala is onderdeel van een rondreis door Midden-Amerika. Eerder bezocht Koenders Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Cuba, waar hij onder meer wilde helpen met een snelle beëindiging van het Amerikaanse embargo tegen Cuba. Nu gaat hij door naar Mexico, waar hij de voormalig hoofdaanklager van Guatemala, Claudia Paz y Paz (€), ontmoet.