Humanitaire organisaties: 70.000 mensen gevlucht uit Saada, Jemen

Inwoners van Jemen wachten tot ze hun jerrycan kunnen vullen bij een schone waterbron. In grote delen van het land heerst een tekort aan schoon water en voedsel.
Inwoners van Jemen wachten tot ze hun jerrycan kunnen vullen bij een schone waterbron. In grote delen van het land heerst een tekort aan schoon water en voedsel. Foto EPA/ Yahya Arhab

Door luchtaanvallen in de Jemenitische provincie Saada, een bolwerk van de Houthi-rebellen in het noordwesten van Jemen, zijn 70.000 mensen op de vlucht geslagen, onder wie 28.000 kinderen. Dat melden verschillende humanitaire organisaties aan persdienst AFP.

De 17 organisaties, waaronder Oxfam, CARE, Islamic Relief en Save the Children, hebben de “toenemende intensiteit” van de bombardementen veroordeeld. Ze roepen op tot een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren. Daw Mohamed, directeur van CARE International in Jemen:

“Het is belangrijk om de vijandelijkheden te staken en om humanitaire hulp te leveren. Alle betrokken partijen moeten deelnemen aan het ontwikkelen van een politieke oplossing voor het conflict.”

over de luchtaanvallen

Onder leiding van Saoedi-Arabië voert de sunnitische coalitie al ruim vijf weken luchtaanvallen uit in Jemen. Het doel is om de Houthi’s terug te dringen en president Hadi terug aan de macht te brengen, maar de luchtaanvallen hebben de opmars van de Houthi’s niet kunnen stoppen. De shi’itische rebellen hebben inmiddels hele delen van Jemen stevig in handen, waaronder hoofdstad Sana’a.

De woordvoerder van de Saoedische coalitie zei gisteren op een persconferentie dat de meest recente luchtaanvallen bedoeld waren om gebouwen waarin Houthi-leiders zich ophouden te treffen. Ook zouden wapenopslagplaatsen en kampementen van de Houthi’s zijn bestookt. Een woordvoerder van de Houthi’s zei tegen AP dat er “een humanitaire catastrofe” heeft plaatsgevonden in Saada.

Houthi’s stemmen in met (kort) staakt-het-vuren

Vanmorgen hebben de Houthi-rebellen in Jemen laten doorschemeren dat ze instemmen met een Saoedisch voorstel voor een humanitair bestand van vijf dagen. Volgens een woordvoerder staat de groep open voor een “serieuze” wapenstilstand, zodat hulpgoederen weer het land in kunnen. De Houthi’s riepen ook op tot een dialoog onder leiding van de Verenigde Naties, om zo het conflict te kunnen beëindigen.

Saoedi-Arabië zei eerder dat het bereid is zijn luchtaanvallen tijdelijk te staken zodat humanitaire hulp het land in kan. De wapenstilstand moet dinsdagavond om 23.00 uur ingaan en kan verlengd worden als ook de Houthi’s de wapens neerleggen.

Lees in NRC: Exodus die blijft groeien, over de Jemenitische vluchtelingenstroom, en Straks sterft Jemen van de honger, over de vraag: hoe krijg je hulp het land in? (€)