Excelsior speelt zich veilig, NAC en Go Ahead naar nacompetitie

Excelsior viert het behoud in de Eredivisie.
Excelsior viert het behoud in de Eredivisie. ANP / Joep Leenen

Excelsior kan zich opmaken voor een langer verblijf in de Eredivisie, AZ stuurde NAC Breda de nacompetitie in en ook Go Ahead Eagles moet zich zien te redden in de play-offs. Een overzicht van de wedstrijden van vandaag. De overige uitslagen zien? Scroll dan even naar beneden.

Excelsior - FC Utrecht

Excelsior pakte een punt tegen FC Utrecht (2-2) en wist zo NAC Breda achter zich op de ranglijst te houden, meldt persdienst ANP. Het gaat om vier punten verschil met nog één duel te gaan, waardoor Excelsior de nacompetitie ontloopt.

Aanvankelijk was Utrecht de betere ploeg. Yassin Ayoub had de thuisploeg in de tiende minuut op voorsprong kunnen zetten, maar schoot net naast. Ook na de rust was de eerste kans voor Utrecht, waar rechtsback Mark van der Maarel doelman Gino Coutinho bijna verraste in de korte hoek. Vlak nadat Excelsior later bijna op voorsprong kwam nam Utrecht de leiding. Sébastien Haller benutte een strafschop.

In het slotkwartier kwam Excelsior dankzij Tom van Weert op 1-1. Vlak daarna maakte de spits, na een voorzet van Daryl van Mieghem, de 1-2. Maar een zege zat er niet in: met een rake vrije trap bezorgde Danny Verbeek Utrecht alsnog de gelijkmaker.

De trainer van Excelsior op Twitter:

Twitter avatar excelsiorrdam SBV Excelsior Marinus Dijkhuizen: ‘Dit is een prachtige teamprestatie. We hebben het op eigen kracht gedaan.’ #utrexc #strijdmetonsmee

AZ - NAC Breda

AZ stond thuis in Alkmaar lang met 2-1 achter, maar wist in de slotfase alsnog de winst te pakken: het werd 3-2. Daardoor blijft AZ in de race voor de derde plaats op de ranglijst.

Rechtsback Ruben Ligeon van NAC was in de negende minuut dichtbij een doelpunt, maar zijn schot belandde op de lat. Drie minuten later was het raak aan de andere kant: Steven Berghuis combineerde met Markus Hendriksen en knalde de bal met links van grote afstand in de korte hoek langs doelman Jelle ten Rouwelaar. Het was de 1-0.

AZ gaf die voorsprong in vijf minuten uit handen. Jeffrey Sarpong schoot in de 34e minuut de gelijkmaker binnen, kort daarop kwam NAC op voorsprong door topscorer Adnane Tighadouini (1-2). Daarmee had NAC ineens uitzicht op een langer verblijf in de Eredivisie, maar dat hoopvolle perspectief viel weg in de slotfase. Toen Robert Mühren voor de gelijkmaker had gezorgd schoot Aron Jóhansson de thuisclub naar de winst. En NAC naar de nacompetitie.

NAC Breda-speler Jeffrey Sarpong scoort de 1-1.

NAC Breda-speler Jeffrey Sarpong scoort de 1-1. Foto ANP / Jan Kok

Verder in de Eredivisie vandaag:

  • FC Twente - Dordrecht: 3-0
  • Willem II - ADO Den Haag: 1-0
  • Ajax - Cambuur: 3-0
  • PSV - Heracles: 2-0
  • FC Groningen - FC Zwolle: 0-1
  • Go Ahead Eagles - sc Heerenveen: 1-1