500 Rohingya uit Birma gevlucht naar Indonesië

Rohingya worden in een vrachtwagen naar een tijdelijk onderkomen gebracht in Atjeh. .
Rohingya worden in een vrachtwagen naar een tijdelijk onderkomen gebracht in Atjeh. . Foto AP/S. Yulinnas)

Twee boten met aan boord vijfhonderd Rohingya zijn aangekomen in het westen van Indonesië. De in Birma vervolgde moslimminderheid is opgevangen door hulporganisaties, meldt persbureau AFP.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie in de hoofdstad Jakarta hadden sommige mensen medische hulp nodig wegens uitdroging en ondervoeding. De Rohingya worden al decennia opgejaagd in Birma. In de deelstaat Rakhine wordt de minderheid onderdrukt en verdreven door ultranationalistische boeddhistische monniken.

De Rohingya worden gezien als indringers uit Bangladesh die illegaal de grens zijn overgestoken, ook al wonen sommige families al eeuwen in het land. De afgelopen jaren is de groep regelmatig slachtoffer van aanvallen. Alles wijst op een dreigende genocide, concludeerde een Amerikaanse onderzoeksmissie vorig jaar.

Uittocht van Rohingya

Het heeft ertoe geleid dat er een grote exodus op gang is gekomen van Rohingya die vluchten naar omliggende landen zoals Maleisië en Thailand. Al meer dan 100.000 Rohingya zouden Birma zijn ontvlucht. Dat gebeurt veelal per boot via mensensmokkelaars die de vluchtelingen eerst maandenlang op zee opsluiten, schreef correspondent Melle Garschagen eerder in NRC:

Pas als de boten vol zijn, zetten de smokkelaars koers richting Thailand, Maleisië, Indonesië en Australië. Vluchtelingen die niet genoeg betalen worden als slaaf verkocht aan Thaise vissers. Naar de autoriteiten gaan heeft weinig zin: Thaise marineofficieren blijken geregeld betrokken bij de mensensmokkel.

Zo werd vorige week nog een massagraf ontdekt van mensensmokkelaars met Rohingya in de jungle van Thailand.