Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Politie en leger pakken illegale immigranten op

Foto MUJAHID SAFODIEN/AFP

Meer dan driehonderd illegale immigranten werden gisteren tijdens een actie van de Zuid-Afrikaanse politie en het leger opgepakt in Johannesburg. In Zuid-Afrika zijn immigranten maandenlang doelwit van geweld – door de bevolking. Met name in Durban en Johannesburg vindt een heksenjacht plaats op immigranten waarbij winkels van immigranten worden geplunderd of in brand gestoken. Bij de rellen vielen al doden. Zuid-Afrika (50 miljoen inwoners) trekt veel migranten die er werk zoeken. Dat roept veel weerstand op. Volgens officiële statistieken gaat het om zo’n 2 miljoen immigranten, maar schattingen komen veel hoger uit. Duizenden van hen schuilen inmiddels vanwege het geweld in vluchtelingenkampen.