Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Zo lang geleden, zo ver weg!

De Hubble Ruimtetelescoop heeft weer een record gebroken: hij heeft het oudste sterrenstelsel ooit gefotografeerd.

Je zou maar in een mooi sterrenstelsel leven, niet lang na de oerknal. De wereld is nog jong. Het hele heelal is dan nog jong! Alles bestaat dan 800 miljoen jaar. Dat is weinig. Nu bestaat alles al 13,9 miljard jaar, bijna 20 keer langer.

Met die oerknal is toen alles wat nu bestaat in één klap uit een soort super zwart gat tevoorschijn geknald. Een gek verhaal, maar we denken echt dat het zo gegaan is.

En hoe zetten ze dan nu je mooie jonge sterrenstelsel op de foto? Als een stomme blauwe blob.

Bij dit stukje staat de foto van de Hubble Ruimtetelescoop die astronomen deze week supertrots aan de wereld toonden: dit is het oudst bekende sterrenstelsel. Een wereldrecord, wat zeg ik: een heelalrecord!

In werkelijkheid is het sterrenstelsel misschien zo’n mooi sierlijk spiraalstelsel waar je uren dromerig naar zou kunnen kijken.

Het is ook best knap van de Hubble, om in ieder geval dit vage beeld op te vangen. Want het licht van dit stelsel heeft, voordat het eindelijk werd opgevangen door de lens van de ruimtetelescoop, dus wel 13.100.000.000 jaar lang met 300.000 km/seconde door het heelal gejaagd. Dan verwacht je ook geen haarscherpe foto.

Ver weg is ook heel oud in het heelal. We kijken hier 13,1 miljard jaar terug in het verleden. Dan verwacht je ook geen haarscherpe foto.

Het treurige is dat dit sterrenstelsel nu ook al heel oud is. En nog veel verder weg.

Dag, blobje!