Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Zeker 62 doden bij gevangenisopstand in Irak

Irakese agenten aan het patrouilleren.
Irakese agenten aan het patrouilleren. Foto EPA / Ali Mohammed

Bij een gevangenisopstand in het oosten van Irak zijn zeker vijftig gedetineerden en twaalf politieagenten omgekomen. Veertig gevangenen slaagden erin hun bewakers te overmeesteren en te ontsnappen, meldt persbureau Reuters.

Volgens het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken waren de gevangenen vanochtend onderling aan het vechten. Toen de bewakers poolshoogte kwamen nemen, werden ze door de gedetineerden overmeesterd en ontwapend. Het wapenarsenaal van de gevangenis wisten de gevangenen ook te bemachtigen.

In de gevangenis in al-Khalis zitten vooral veroordeelde terroristen. In totaal zitten er zo’n driehonderd gevangenen, van wie er nu dus zeker veertig op de vlucht zijn. In eerdere soortgelijke ontsnappingen in Irak werden de gedetineerden geholpen door terreurgroep IS die de gevangenis van buitenaf bestormden. Daarbij vielen ook doden.