Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Giro begonnen: Weening wint ploegentijdrit met Orica

Pieter Weening heeft vanmiddag met zijn wielerploeg Orica-GreenEdge op de openingsdag van de Giro d’Italia de ploegentijdrit gewonnen. De Australische WorldTour-formatie kwam in de race tegen de klok van San Lorenzo al Mare naar San Remo na 19.26 over de finish.

De wielerploeg Orica-GreenEdge vanmiddag tijdens de ploegentijdrit.
De wielerploeg Orica-GreenEdge vanmiddag tijdens de ploegentijdrit. Foto AFP / Luk Benies

Pieter Weening heeft vanmiddag met zijn wielerploeg Orica-GreenEdge op de openingsdag van de Giro d’Italia de ploegentijdrit gewonnen. De Australische WorldTour-formatie kwam in de race tegen de klok van San Lorenzo al Mare naar San Remo na 19,26 minuten over de finish. De Australiër Simon Gerrans ging als eerste over de streep, waardoor hij morgen van start gaat in de roze trui.

De negen renners van Orica haalden op de 17,6 kilometer lange parcours een gemiddelde snelheid van meer dan 54,3 kilometer per uur, meldt persbureau ANP. Tinkoff-Saxo eindigde als tweede. De ploeg van favoriet voor de eindzege Alberto Contador gaf zeven seconden toe op de winnende formatie. Astana liet de derde tijd noteren op dertien seconden van Orica.

Contador deelde met de tweede plaats meteen een tik uit aan de concurrentie. De Spanjaard heeft zes seconden voorsprong op Fabio Aru, de Italiaanse kopman van Astana. De Colombiaan Rigoberto Uran eindigde met Etixx-QuickStep als vierde en moet nu al twaalf seconden goedmaken op Contador. Richie Porte stelde met Team Sky teleur met een negende plek. De Australiër heeft twintig seconden achterstand op de Spanjaard.

LottoNL-Jumbo, dat door het late wegvallen van George Bennett maar met acht man startte, klokte de dertiende tijd.

Giro: ‘mooiste ronde’ in de verdrukking

Topfavoriet Contador is dit jaar één van de weinige grote namen die aan de start van de Giro is verschenen. Veel renners en wielerfans vinden de Ronde van Italië mooier dan de Tour de France of de Vuelta, maar toch heeft de Giro het lastig, schrijft onze redacteur Steven Verseput vandaag in NRC Handelsblad (€):

Quizvraagje voor de doorsnee sportliefhebber: wie won de Giro vorig jaar? Diep graven, juist: de Colombiaan Nairo Quintana. Hij is er dit jaar niet bij. Ook geen Chris Froome, de Britse Tourwinnaar van twee jaar geleden. En zelfs niet de Italiaanse thuisrijder Vincenzo Nibali (winnaar Tour vorig jaar) – wat pijn doet bij de chauvinistische Italianen. De reden voor het ontbreken van de kanonnen? Ze mikken op de Tour.

De Giro werd na de Tour lang als de belangrijkste wielerronde gezien, maar die positie is in de knel gekomen, schrijft Verseput:

De Ronde van Spanje is aan een opmars bezig. De belangrijkste reden is dat de Vuelta in 1995 een andere plek heeft gekregen op de wielerkalender: de start was altijd in april, maar is verplaatst naar eind augustus. Qua timing perfect. De Vuelta wordt gebruikt als voorbereiding op het WK wielrennen, tegen het einde van het seizoen. En het is een ideale ronde om een mislukt seizoen goed te maken.

Lees verder:
- In NRC Weekend: De mooiste in de verdrukking (€)