Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

‘We hadden de eerste elektrische auto van Nederland’

Marieke Hormann (31) werkte ruim twee jaar als accountant in Silicon Valley. Echtgenoot Jasper (33) ging mee. „Er gebeurt echt heel veel, jouw laptop, onze apps, alles komt daarvandaan.”

Foto David Galjaard

Door

Jasper: „Ik werk bij Sungevity, wij helpen mensen overstappen op zonne-stroom. Hiervoor heb ik acht jaar bij Essent gewerkt. Toen het economisch slecht ging werd het bedrijfsonderdeel voor duurzame producten afgeschaft en dacht ik: dan is Essent niet meer de plek voor mij. Toen kreeg Marieke een hele mooie kans om naar Amerika te gaan.”

Marieke: „Hij ging met mij mee.”

Jasper: „In de koffer gestopt.”

Marieke: „Naar Silicon Valley. Twee jaar was ik daar op uitzending.”

Jasper: „Ook omdat die kleine eraan kwam, zijn we teruggegaan. Mijn ouders wonen om de hoek, haar ouders op een kwartier afstand. Ik denk niet dat we het in Amerika hadden gered om zo goed voor een kleintje te zorgen.”

Marieke: „Niet op onze manier.”

Jasper: „En ik bleek ook voor Sungevity in Nederland te kunnen werken.”

Marieke: „Maar als we foto’s zien...”

Jasper: „Op een dag als vandaag is het niet zo erg. Vorige week zat ik hier, in de regen, toen dacht ik wel: waarom?

Marieke: De hele vibe die er hangt, zakelijk, vond ik het leukst.”

Jasper: „Iedereen heeft het erover. Over het. Het nieuwste. Ook al zijn het allemaal bedrijven, ze werken aan iets dat groter is dan verkopen van A aan B. Dat ontbreekt in Nederland.”

Marieke: „In Silicon Valley heb ik de beursgang begeleid van een start-up die het makkelijker maakt om mensen te testen op ziektes als kanker.”

Jasper: „Weer een voorbeeld. En er gebeurt echt heel veel – jouw laptop, onze apps, alles komt daar vandaan.”

Elektrische auto

Jasper: „Ik zoek altijd naar gadgets. Dus ik heb laatst een pan gekocht die veel efficiënter met de kookwarmte omgaat. Ik heb een laptoptas met een zonnepaneel die mijn telefoon oplaadt en een app die bijhoudt hoeveel energie we verbruiken. Ik ben er misschien een beetje te nerdy in.”

Marieke: „Ik word ermee besmet.”

Jasper: „We hadden ooit de eerste elektrische auto van Nederland, een jaar of zes geleden. En dat vond Marieke denk ik niet zo leuk. Dat was een omgebouwde Golf.”

Marieke: „In de winter mocht de kachel niet aan, anders haalde de accu het niet.”

Jasper: „Ik heb een keer meegemaakt dat een of andere klojo de stekker eruit had gehaald halverwege de dag. Toen heb ik ’s avonds tot twaalf uur op kantoor gezeten in Zwolle terwijl de auto oplaadde. Ik reed met negentig over de snelweg terug naar huis, zonder verwarming.”

Marieke: „Ik probeer er wel op te letten dat ik duurzame kinderkleding koop.”

Jasper: „En vlees, eten we bijna nooit meer.”

Marieke: „Het is niet zo dat we naar eko-winkels gaan – maar we letten wel op verspilling. Kleinere porties boodschappen, want ik vind het zonde om eten weg te gooien. Afval scheiden, doen we ook. Als je dat soort kleine dingetjes in je huishouden doorvoert, kan je al bijdragen.”

Jasper: „Toen ik veertien was deed ik mee aan het Europees Jeugd Parlement. En dan ging je met andere kinderen praten over maatschappelijke vraagstukken. Dat vond ik eigenlijk zo leuk, dat ik me daar sindsdien mee heb bezighouden. Ik denk dat ik daar ook een beetje de enige was die vond dat we ook echt een inhoudelijk plan moesten hebben, terwijl de rest gewoon dacht, ik hoef drie dagen niet naar school.”

Marieke: „Soms houd ik hem op de rails. In het begin zei hij: we nemen zonnepanelen. Dan zeg ik: laten we eerst even kijken of het rendabel is.”

Jasper: „Daar ben ik het mee eens. Omdat we een dakkapel hebben passen er maar vier. Ik ben nu bezig om de meest efficiënte erop te krijgen.”

Marieke: „Dan kunnen we er nog wat mee.”

Jasper: „Binnen zeven jaar heb je gratis stroom.”

Hoezo zonnepanelen?

Jasper: „Op maandag werk ik vroeg. Zeven uur zit ik in de auto.”

Marieke: „Mijn standplaats is Eindhoven. Ik ga heel veel naar bedrijven in de regio. Dat kan de ene week Veghel zijn, de andere week Eindhoven.”

Jasper: „Ik heb nu haar auto en als zij weer naar haar werk gaat, pak ik de trein of de Fiat die daar staat.”

Marieke: „Jasper heeft heel efficiënt gekeken: wat de meest zuinige auto is – en dat was de Fiat Panda.”

Jasper: „Ik kon geen geld uitgeven aan een elektrische auto dus heb ik deze maar gekocht. Mijn vrienden zeiden: ‘Wat doe je nou?’ Ja, deze rijdt 1 op 20, zeg ik dan.”

Marieke: „De kinderwagen past erin, dat is praktisch.”

Jasper: „Uiterlijk om zes uur moeten we bij Het Zonnelicht zijn.”

Marieke: „Het kinderdagverblijf.”

Jasper: „Goeie keuze hè, Het Zonnelicht! Dat was niet bewust, maar ik ga ze wel proberen zonnepanelen te verkopen.”

Marieke: „Over een paar weken ga ik weer werken. Ik werkte fulltime en straks ga ik vier dagen werken. Jasper gaat ook vier dagen werken.”

Jasper: „Jip doet het goed, dat is fijn. Het is een lief manneke. Tot nu toe mogen we niet klagen. Het is toch best een shock uiteindelijk. Marieke heeft het natuurlijk al negen maanden dagelijks gevoeld, maar als man maak je het niet zo mee. En nu app ik dagelijks ‘fotootjes, please’ als ik aan het werk ben. Dan zie ik hem en denk ik: ‘Hoezo zonnepanelen?’ Ik wil Jip zien!”