Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Auto- en motorsport

Verstappen start GP Spanje morgen als zesde, pole voor Rosberg

Verstappen maakte vanmiddag indruk tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje.
Verstappen maakte vanmiddag indruk tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje. Foto EPA / Alejandro Garcia

Formule 1-coureur Max Verstappen start morgen bij de Grand Prix van Spanje vanaf de zesde positie. Daarmee evenaarde de Nederlander tijdens de kwalificatie vanmiddag zijn beste prestatie van dit seizoen: bij de Grand Prix van Maleisië startte hij ook als zesde.

Mercedes-coureur Nico Rosberg pakte vanmiddag op het Circuit de Catalunya nabij Barcelona met een tijd van 1.24,681 de pole position, zijn eerste van het seizoen. Wereldkampioen en klassementsleider Lewis Hamilton (Mercedes) start morgen vanaf plek twee (1.24,948). Tot nu toe was Hamilton bij elke race vanaf pole position gestart. Ferrari-coureur Sebastian Vettel (1.25,458) begint morgen vanaf positie drie aan de race. De teamgenot van Verstappen bij Toro Rosso, Carlos Sainz, deed het met een zevende plek ook goed.

De snelste rondetijd van Verstappen (1.26,249) was 1,6 seconden langzamer dan de tijd van Rosberg. Het was voor Verstappen de tweede keer dat hij het laatste deel van de kwalificatiesessie bereikte. De Nederlander was in de derde kwalificatietraining Ferrari-coureur Kimi Räikkönen, Red Bull-rijders Daniil Kviat en Daniel Ricciardo, en Felipe Massa van Williams te snel af.

Renault-motor hopelijk beter na ‘updates’

De 17-jarige Verstappen, die dit seizoen zijn debuut maakt in de Formule 1, had de afgelopen weken tijdens de eerste races van het seizoen te maken met technische problemen. Daardoor viel hij drie van de vier keer uit en haalde hij nog geen punten voor het klassement, terwijl hij een aantal keren op posities reed die hem punten zouden kunnen opleveren.

Na de laatste Grand Prix van Bahrein, drie weken geleden, is er door Renault, die de motor van de Toro Rosso-auto’s levert, hard gewerkt aan “updates”. Volgens Verstappen zelf moet de “motor beter zijn wat betreft de betrouwbaarheid en de karakteristiek”, zei hij gisteren in NRC Handelsblad. Hij denkt dat een zevende of achtste plek er morgen in moet zitten.

Verstappen spreekt na kwalificatie van ‘superjob’

Met de kwalificatie van vanmiddag was hij erg blij, zei Verstappen in een reactie op zijn site. “Voor het team is het echt goed om vijfde en zesde te staan, dus ik ben heel tevreden”, aldus Verstappen. Dat Verstappen en Sainz opnieuw de coureurs van ‘moederteam’ Red Bull Racing te snel af waren, stemt de Nederlander nog gelukkiger. “Ik had niet verwacht voor Red Bull te staan, dus ik denk dat we een superjob gedaan hebben.”

Lees ook de achtergrondverhalen:
- Verstappen hoopt op geslaagde ‘update’ (€)
- Ferrari haakt weer aan (€)