Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Van Premier League naar de Nederlandse politie

Screenshot video Daily Mail

Bij Wigan Athletic was Arjan de Zeeuw een groot voetballer. Nu is hij politieagent. Sportshour van de BBC sprak met de Nederlandse voetballer over zijn opmerkelijke carrièrestap.

De in Castricum geboren De Zeeuw debuteerde in 1992/1993 in het betaalde voetbal, voor Telstar. Een jaar later vertrok de verdediger naar Engeland, waar hij Barnsley aan promotie naar de Premier League hielp. Hij speelde verder meerdere seizoen voor Portsmouth en Wigan Athletic. Bij die laatste club schopte hij het zelfs tot ‘speler van de eeuw’.

Toen De Zeeuw al 38 jaar was, besloot hij terug te keren naar Nederland en bij een amateurclub af te bouwen. Het duurde een jaar voordat hij wist wat hij na zijn voetballeven moest gaan.

In de voetballerij blijven was geen optie - dat zou hem er te veel aan herinneren hoe opwindend dat was. In plaats daarvan koos hij voor een maatschappelijk carrière bij de politie, “om de wereld een beetje beter te maken”.

De inmiddels 45-jarige De Zeeuw vertelt tegen de BBC dat hij wel eens is herkend door een verdachte.

“Het grappige is dat dat helpt in je relatie met de verdachte, om in een gesprek te komen. Dat heeft voor me gewerkt.”

Het radio-interview van de BBC, in het Engels (3.21 minuten):

De Zeeuw sprak de afgelopen dagen veelvuldig met de Engelse pers vanwege de overgang van PSV’er Memphis Depay naar Manchester United. Hij denkt dat de transfer een succes gaat worden, ondanks de ‘arrogante’ reputatie van de aanvaller. Tegen de BBC zei hij:

“Just because he’s full of confidence, doesn’t mean he’s cocky - people expect him to be the best player on the pitch every week, so you have to have a bit of self-belief to achieve that.”

Lees over de transfer van Depay in NRC Handelsblad: Perfect staaltje carrièreplanning (€).