Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Tienduizenden ontvluchten geweld Zuid-Soedan, hulporganisaties weg

Archieffoto uit 2014 met daarop families met hun ondervoede kinderen in het ziekenhuis in Leer.
Archieffoto uit 2014 met daarop families met hun ondervoede kinderen in het ziekenhuis in Leer. Foto AFP / Nichole Sobecki

Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen voor grootschalig geweld in de Zuid-Soedanese staat Unity, in het noorden van het land. De hulporganisaties Internationale Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen maakten vandaag ook bekend dat zij de regio noodgedwongen moeten verlaten.

In Zuid-Soedan is sinds eind 2013 een ernstig etnisch conflict aan de gang tussen strijders die loyaal zijn aan president Salva Kiir en rebellen die zich hebben aangesloten bij de vorige vice-president, Riek Machar. Het conflict tussen de voormalige bondgenoten heeft de etnische spanningen tussen Kiir’s Dinka-stam en Machar’s Nuer-stam aangewakkerd, met grootschalige onderlinge slachtpartijen tot gevolg.

Ziekenhuis gesloten na geruchten over aanval

Het is niet duidelijk hoe de situatie nu precies is in de staat Unity, maar een woordvoerder van het leger van Kiir bevestigt tegenover persbureau Reuters dat er wordt gevochten in de staat. Artsen zonder Grenzen zegt dat het een ziekenhuis in de stad Leer heeft gesloten vanwege geruchten over een op hande zijnde aanval op het hospitaal. De hulporganisatie moest het ziekenhuis vorig jaar ook al eens sluiten vanwege het geweld.

Het Internationale Rode Kruis meldde ook vandaag dat het zich noodgedwongen heeft teruggetrokken uit Leer en dat de organisatie erg bezorgd is om het lot van de tienduizenden vluchtelingen. “Deze gemeenschappen gaan een strijd om te overleven tegemoet, terwijl zij zich moeten verschuilen in het oerwoud in onvoorstelbaar zware omstandigheden”, aldus het hoofd van de missie van het Rode Kruis in Zuid-Soedan.

Internationale kritiek op leiders

Vredestichters van het regionale samenwerkingsverband in Oost-Afrika, IGAD, en westerse landen gooiden in maart uit ergernis over het gebrek aan bereidheid van beide partijen om compromissen te sluiten, de handdoek in de ring en schortten het al maanden slepende vredesoverleg in Ethiopië op. De Veiligheidsraad van de VN kondigde sancties tegen Machar en en Kiir af, maar die hebben tot nu toe nog niet veel resultaat.

Beide leiders moeten terugtreden en Zuid-Soedan moet onder curatele worden gesteld van de VN en de Afrikaanse Unie. Die harde conclusie trok een onderzoekscommissie ingesteld door de Afrikaanse Unie (AU). De commissie stelt dat zowel Salva Kiir als Riëk Machar hun legitimiteit hebben verloren na een serie bloedbaden die hun strijders hebben aangericht en waarbij al tienduizenden burgers omkwamen.

Lees ook:
- Uit NRC Handelsblad: Een land van wraak en haat (€)