Het eerste keerpunt in het seizoen van Max Verstappen?

Het is tijd voor de eerste grote ronde van het jaar: de Giro d’Ialia. Vandaag, met twaalf Nederlanders present, start de zware etappekoers met een ploegentijdrit. En dit weekend na een break van drie weken weer aan het racen: Max Verstappen.

Max Verstappen is Pastor Maldonado te snel af drie weken geleden in Bahrein.
Max Verstappen is Pastor Maldonado te snel af drie weken geleden in Bahrein. ANP-EPA / Valdrin Xhemaj

Het is tijd voor de eerste grote ronde van het jaar: de Giro d’Ialia. Vandaag, met twaalf Nederlanders present, start de zware etappekoers met een ploegentijdrit. En dit weekend na een break van drie weken weer aan het racen: Max Verstappen.

Verstappen op bepalend punt in debuutjaar

Betrouwbaarder en beter. Die kwalificatie hing Renault woensdag met gekruiste vingers aan de oh-zo nodige update aan het motorblok van Max Verstappen. Want na een derde uitvalbeurt in zijn eerste vier grands prix begon de Franse onkunde zelfs de bescheiden junior de keel uit te hangen.

We kunnen het weekend in Barcelona dan ook wel het eerste keerpunt in het seizoen noemen voor de Nederlander.

  • Drie keer DNF (did not finish) achter de naam Verstappen vanwege motorgerelateerde problemen. Drie weken de tijd voor Renault om de puinhoop op te lossen. De Fransen komen naar eigen zeggen naar Barcelona om te zien “wat al het harde werken heeft opgeleverd”, wetende dat de volgende break in het seizoen pas in augustus volgt.
  • De teams konden dus op adem komen na Bahrein. Tijd om data te analyseren en de eerste grote updates aan te brengen op de bolides. Voor Max wordt het niet alleen spannend of de Renault verbeterd is, maar ook of zijn team Torro Rosso een stap voorwaarts maakt of verder wegzakt uit de middenmoot. De renstal zag Lotus en Force India in Bahrein al grotere stappen maken.
  • Na de eerste twee traingen van gisteren lijkt het er echter op dat Torro Rosso dit weekend vooruitgang heeft geboekt en dat terwijl de nabije toekomst van Max er toch al rooskleuriger uit zal zien. Het team komt volgende maand namelijk pas met het grootste pakket aan updates en zou dan in plaats van een plek in de middenmoot consolideren mogen denken aan een stap zetten richting subtop.
  • Waar Verstappen sowieso niet slechter van wordt is baankennis. Circuit de Catalunya betekent eindelijk bekend terrein. Waar hij in oorden als Melbourne en Kuala Lumpur nog nooit had geracet, is dit de eerste baan waar hij al eens kilometers maakte.

Qua weer zit het wel snor komend weekend: zon en warm. Het Circuit de Catalunya is het thuis van een iconisch F1-moment (direct tijdens de eerste editie in 1991) en drama zoals drama in de laatste ronde in 2001 en de uitermate verrassende editie van 2012. De Spaanse grand prix kent sowieso een zeer enerverende historie:

De GP van Spanje vandaag (kwalificatie 14u) en morgen (race 14u) live op RTL Duitsland.

Acht zware bergritten

Alle ogen gericht op Alberto Contador voor de 98e editie van de Giro d’Italia. Hij wil zich na zijn allesbepalende valpartij vorig jaar in de Tour niet weer toeleggen op slechts één groot doel dit jaar. Zonder concurrentie van Vincenzo Nibali (winnaar Tour 2014, Giro 2013) en de winnaar van vorig jaar Nairo Quintana is de Spanjaard onder leiding van Steven de Jongh topzwaar favoriet deze Giro.

Dreiging komt op het eerste oog van de onlangs veelbesproken thuisrijder Fabio Aru (Astana) en Quintana’s landgenoot Rigoberto Urán (Quick-Step). Richie Porte (Sky) verkeert bovendien in uitstekende vorm en heeft eerder laten zien in de Giro prima uit de voeten te kunnen.

Nederlanders dan? Steven Kruijswijk is kopman voor Lotto-Jumbo dat Moreno Hofland naar voren stuurt voor sprintaankomsten. In totaal beginnen vandaag twaalf landgenoten aan de ploegentijdrit, waaronder Tom-Jelte Slagter (Cannondale) en Boy van Poppel (Trek). De eerste bergen staan woensdag al op het program, koninginnenritten in het laatste weekeinde.

Twitter avatar s_kruijswijk Steven Kruijswijk Zojuist parcours van de TTT verkend! Knallen over een fietspad, ben in Nederland niet anders gewend! #Giro #Ready
Twitter avatar albertocontador Alberto Contador Calentando motores! Warming-up. @giroditalia #-2days #Sanremo http://t.co/YpA8R7mMtn

Sporza zendt de Giro elke dag live uit.

En dan verder nog…

  • De NBA playoffs zitten in de tweede fase, zeg maar de kwartfinales. En het is close. Vandaag en morgen vier wedstrijden.
  • Robert Gesink gaat morgen in de Ronde van Californië als kopman van start voor Lotto-Jumbo. Hij houdt van die één week durende koers: in 2007 en ’08 het jongerenklassement, drie jaar geleden de eindzege in voorbereiding op de Tour.
  • De eredivisie gaat verder met volgens de traditie een volledig programma op de zondag tijdens de laatste en voorlaatste speelronde. Morgen in elk geval geen Feyenoord-Vitesse in de strijd om plek drie.