Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Spaans militair vliegtuig crasht bij Sevilla - zeker vier doden

Resten van het transportvliegtuig dat vanmiddag neerstortte nabij Sevilla.
Resten van het transportvliegtuig dat vanmiddag neerstortte nabij Sevilla. Foto AFP / Cristina Quicler

Een militair transportvliegtuig is vanmiddag anderhalve kilometer van het vliegveld van Sevilla gecrasht. Daarbij zijn in ieder geval vier mensen om het leven gekomen, meldden de hulpdiensten. Twee mensen zijn zwaargewond geraakt en overgebracht naar het ziekenhuis.

Kort na het opstijgen stortte het vliegtuig neer bij Sevilla. Het was met zes man een testvlucht aan het maken. Het vliegtuig was besteld door het Turkse leger. De inzittenden werkten allemaal voor vliegtuigbouwer Airbus. Rajoy twitterde dat de Spaanse regering de familieleden van alle slachtoffers zal bijstaan:

Twitter avatar marianorajoy Mariano Rajoy Brey Nuestro pesar por el trágico accidente del avión militar en Sevilla. El Gobierno está a disposición de las familias. MR

Oorzaak ongeval nog onduidelijk

Grote zwarte rookwolken stegen op van de crashsite, die volgens de krant Ultima Hora ongeveer anderhalve kilometer van het vliegveld San Pablo ligt. Het vliegtuig zou rond 13.00 uur tegen een hoogspanningsmast zijn geknald toen het een noodlanding maakte en in een akker zijn gestort. Daar is het vliegtuig in brand gevlogen. De piloot zou voor de noodlanding nog een noodsignaal hebben gegeven. De luchthaven is tijdelijk dicht, ook al stortte het vliegtuig net daarbuiten neer, meldde El Mundo. De brandweer is namelijk uitgerukt en niet meer op het vliegveld aanwezig.

Op Twitter hebben omstanders foto’s en video’s van de crashsite geplaatst:

Twitter avatar BOMBEROSSEVILLA BOMBEROS SEVILLA Accidente de un avión militar cerca del aeropuerto de Sevilla. En estos momentos seguimos trabajando en el lugar http://t.co/Hho6c3EFDJ

Vliegtuig moet Hercules C-130 vervangen

Het neergestorte vliegtuig is een Airbus A400M, het grootste propellervliegtuig ter wereld. Zeven landen - Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Turkije, België en Luxemburg - besloten om het toestel te laten bouwen. De productie begon in 2011. De A400M moet de Hercules C-130 vervangen. De Spaanse overheid heeft 27 toestellen van dit model gekocht. Het eerste zou in 2016 worden geleverd. Het vliegtuig zou worden gebouwd in Sevilla en nog getest worden.

Het Duitse leger test momenteel ook dit type Airbus. Volgens het tijdschrift Der Spiegel blijven de toestellen aan de grond tot duidelijk is waardoor de crash is veroorzaakt.