Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Saoedi-Arabië kondigt tijdelijke wapenstilstand aan in Jemen

Wapenstilstand moet dinsdag ingaan voor een periode van vijf dagen, zodat humanitaire hulp het land in kan.

Saoedi-Arabië heeft gisteren aangekondigd dat het tijdelijk zijn luchtaanvallen in Jemen zal staken zodat humanitaire hulp het land in kan. De wapenstilstand moet dinsdagavond om 11 uur ingaan voor een periode van vijf dagen en kan verlengd worden „als het goed gaat”, aldus de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir in Parijs op een gezamenlijk persconferentie met zijn Amerikaanse collega John Kerry.

Voorwaarde voor de wapenstil-stand is wel dat de shi’itische Houthi-rebellen en hun bondgenoten ook de wapens neerleggen. „We hopen dat de Houthi’s bij zinnen komen”, zei Jubeir. „De wapenstilstand zal in heel Jemen zijn of nergens in Jemen.” De Houthi’s hebben nog niet gereageerd.

Jubeir zei dat ervoor is gekozen de wapenstilstand op dinsdag in te laten gaan zodat donoren de tijd hebben om de hulpoperatie te coördineren. „Het is van groot belang dat alle landen in staat zijn om zoveel mogelijk hulp te sturen, zo snel en efficiënt naar zoveel mogelijk Jemenieten.”

Eerder deze week waarschuwde de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR voor een humanitaire catastrofe in Jemen, dat kampt met een groot gebrek aan voedsel, water, medicijnen en brandstof. Voor de oorlog kampte de helft van de bevolking al met een gebrek aan voedsel, dat grotendeels moest worden geïmporteerd.

Maar tegelijkertijd met de tijdelijke wapenstilstand kondigde Saoedi-Arabië een uitbreiding aan van het luchtoffensief in de noordelijke regio Saada, een bolwerk van de Houthi’s. De Saoediërs waarschuwden de inwoners van Saada met pamfletten om voor zonsondergang te vertrekken omdat de coalitie het bolwerk zal aanvallen. Vanaf vrijdagavond zal de hele provincie een militair doelwit zijn, aldus de Saoedische staatstelevisie.

Onder leiding van Saoedi-Arabië voert een coalitie van sunnitische landen al ruim vijf weken luchtaanvallen uit in Jemen. Het doel is om de Houthi’s terug te dringen en president Hadi terug aan de macht te brengen, maar de luchtaanvallen hebben de opmars van de Houthi’s niet kunnen stuiten.

Saoedi-Arabië kondigde twee weken geleden ineens het einde van de luchtoperatie aan, maar daarvan is niets terechtgekomen. De Saoediërs bleven luchtaanvallen uitvoeren omdat de Houthi’s verder oprukten. ( Reuters)