Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Milieu en natuur

Rusland viert Dag van de Overwinning met militair machtsvertoon

De grootste militaire parade in Moskou ooit ter ere van de overwinning op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog begon vanochtend met een minuut stilte. Daarna ging de schier eindeloze parade op het Rode Plein in de Russische hoofdstad van start. Ruim een uur lang marcheerden militairen strak in het gelid over het plein en toonde Rusland het militaire materieel. Aan de parade deden circa 16.000 militairen mee en er werden nieuwe tanks en pantservoertuigen getoond, waaronder de nieuwe Armata-tanks. Vliegtuigen vlogen in formaties over Moskou, wagens met ballistische raketten rolden door de straten.President Vladimir Poetin nam de parade af en werd daarbij terzijde gestaan door veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. De herdenking van de overwinning is een van de belangrijkste feestdagen in Rusland en gaat altijd gepaard met veel militair vertoon. Veel westerse politici boycotten dit jaar de overwinningsparade wegens de crisis in Oekraïne en de rol van Rusland daarin. De Chinese leider Xi Jinping en tal van andere hoogwaardigheidsbekleders waren er wel bij.
Russische soldaten tijdens de parade.
AP / Alexander Zemlianichenko
Veteranen uit de Tweede Wereldoorlog leggen bloemen bij het Graf van de onbekende soldaat.
Reuters / Valentin Ogirenko
Russen dragen de Sovjet-vlag met zich mee tijdens de parade.
EPA / Yuri Kochetkov
Het portret van Stalin was vandaag prominent aanwezig in Moskou.
Reuters / Valentin Ogirenko
Deelnemers aan de overwinningsmars tonen potretten van veteranen.
AFP
President Poetin en tal van andere hoogwaardigheidsbekleders bij het Graf van de onbekende soldaat.
AFP
Deelnemers aan de parade zwaaien met de Russische vlag.
AFP
Vrouwelijke leden van het Rusissche leger marcheren tijdens de parade.
AFP
Op de parade van vandaag werd de nieuwe Armata-tank, met onbemande geschutskoepel, getoond aan het publiek.
EPA / Alexander Zemlianichenko
Aan de parade van vandaag deden circa 16.000 militairen mee.
EPA / Alexander Zemlianichenko
EPA / Yuri Kochetkov
De leider van de Russische motorclub De Nachtwolven, Alexander Zaldostanov, in gesprek met een veteraan.
AP / Kate de Pury
AFP
Poetin tijdens zijn toespraak ter ere van Overwinningsdag.
AP / Alexander Zemlianichenko