Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Zoektocht naar tweede vermiste Nederlandse poolreiziger gestaakt

Screenshot YouTube / Leo's page

Een bergingsteam heeft in het noorden van Canada het lichaam van een van de twee vermiste Nederlandse poolreizigers gevonden. Om wie van de twee het gaat, is nog niet bekend, zo meldt de website van de organisatie Cold Facts.

Update 11:53: zoeken naar tweede poolonderzoeker gestopt

Een woordvoerder van Cold Facts heeft zojuist laten weten dat er niet meer gezocht gaat worden naar de tweede Nederlandse poolreiziger in het hoge noorden van Canada. De kans dat het lichaam nog zou worden gevonden is volgens het reddingsteam te klein en de gevaren zijn door het slechte ijs te groot. Er komt waarschijnlijk geen nieuwe bergingspoging.

Cornelissen en De Roo vertrokken op 6 april vanuit Resolute Bay voor een tocht van 400 kilometer over het zeeijs. Op 29 april kwam om 8.55 uur (Nederlandse tijd) een noodsignaal binnen in het Nederlandse basiskamp.

Het reddingsteam van Cold Facts arriveerde gisteren op de plek waar de spullen van de mannen lagen. Ondanks “persoonlijke risico’s” wist het team het stoffelijk overschot van een van de mannen te bergen. Het lichaam van de tweede vermiste man wist het team niet te lokaliseren.

Twitter avatar coldfactsorg Cold Facts Sad news: #RCMP recovery team recovered one body of the missing men, the other remains missing http://t.co/eXqgsJAcaq

Moeilijk begaanbaar

Het gebied waar de Nederlanders verdwenen is afgelegen en moeilijk begaanbaar. Daarom werd begin mei een helikopter gestuurd om de haalbaarheid van een bergingsoperatie te onderzoeken. Toen kon de hond die met de Nederlanders was meegelopen worden gered. Van de mannen was geen spoor te bekennen. Vermoedelijk is een van de twee door het ijs gezakt, waarna de ander is gaan zoeken. Het reddingsteam dat nu op de plek is wezen kijken, zegt dat de omstandigheden inderdaad erop wijzen dat de twee waarschijnlijk door het ijs zijn gezakt. Volgens het team is de conditie van het ijs op de plek zeer slecht.

IJsdikte

Cornelissen en De Roo verzamelden gegevens over ijsdikte voor Cold Facts, een initiatief van Cornelissen. De organisatie heeft als missie om poolreizigers in het veld te koppelen aan poolonderzoekers. Cold Facts werkt daarvoor onder andere samen met universiteiten, het WNF en de Europese ruimtevaartorganisaties ESTEC en ESA.

Lees ook in NRC Handelsblad: Ze gingen kruiend ijs nog uit de weg (€)