Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Noordzeekrab!

De kreeft gaat door het leven als de koning der schaaldieren, maar zowel de langoustine als de krab heeft eigenlijk meer smaak. Krabben hebben bovendien nog een belangrijk prijsvoordeel: ze kosten bijna niks. Met D.P. Arkenbout, patron cuisinier van Brasserie De Vluchthaven in Bruinisse, ging ik vorig jaar op krabbenvangst. In de video laat hij zien hoe je zo’n krab verder verwerkt.
Noordzeekrab1
Van Noordzeekrabben worden vaak alleen de ingevroren scharen aangeboden. Je kunt er een doodsimpel maar erg lekker voorgerecht mee maken door de scharen te kraken (D.P. laat zien hoe je dat doet), uit te pulken en op te eten met (liefst zelfgeklopte) mayonaise waar veel citroensap aan is toegevoegd.