Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Noord-Korea claimt nieuwe raketlancering vanaf onderzeeër

Noord-Korea schiet raket vanaf onderzeeër
Noord-Korea schiet raket vanaf onderzeeër Foto EPA / KCNA

Noord-Korea heeft naar eigen zeggen een nieuw ontwikkelde ballistische raket afgevuurd vanaf een onderzeeër, meldt persbureau Reuters. Beelden op de website van het staatspersbureau KCNA laten zien dat leider Kim Jong-un aanwezig is bij de test.

Twitter avatar CNN CNN Report: North Korea tests ballistic missile. http://t.co/RbNXROKTSj http://t.co/2jXA5lOEKa

Als de claim klopt, dan is het een nieuwe ontwikkeling in de militaire mogelijkheden van het land. De locatie en het moment waarop het gebeurde, is niet bekendgemaakt door het regime. Wel berichtte Pyongyang dat Kim Jong-un eerder een visfabriek heeft bezocht in Sinpo, aan de oostkust van Noord-Korea.

Amerikaanse onderzoekers stelden in januari dat op satellietbeelden mogelijk te zien was hoe een Noord-Koreaanse onderzeeboot werd voorzien van verticale lanceringsbuizen, die worden gebruikt voor het afvuren van ballistische raketten.

Twijfel

Het geïsoleerde land beschikte al over ballistische raketten die vanaf land kunnen worden afgevuurd. Critici betwijfelen of Noord-Korea de financiële en technologische mogelijkheden heeft om een dergelijk systeem te ontwikkelen. Noord-Korea claimt vaker militaire successen die niet kunnen worden bevestigd door onafhankelijke experts.