Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkiezingen

Peilingbureaus zitten er massaal naast

Well hung”, was de kop op de voorpagina van The Sun. Alle peilingbureaus voorspelden immers dat het een nek-aan-nek-race zou worden tussen de Conservatieve partij van David Cameron en Labour van Ed Miliband. Maar daar bleek niets van te kloppen. De Conservatieven behaalden tot verrassing van vrijwel iedereen een absolute meerderheid.

Waarom zaten de peilingbureaus er collectief naast? Veel analisten wijzen op ‘verlegen kiezers’ die niet toe wilden geven dat ze op de Conservatieven stemmen, en op de vele zwevende kiezers die op het laatste moment hun keuze hebben hebben bepaald.

Maar er is meer aan de hand, schrijft Nate Silver op zijn blog fivethirtyeight over politiek en statistiek. Hij staat erom bekend dat hij elke uitslag goed voorspelt, maar ook hij zat er deze keer naast. „Het is steeds moeilijker om een verkiezing te vinden waarbij de peilingen correct waren.”

Volgens Silver is het voor peilingbureaus steeds moeilijker om een representatieve groep kiezers te vinden. „Kiezers zijn steeds moeilijker te bereiken, vooral via vaste telefoonlijnen”, schrijft hij. „Online-peilingen zijn gemeengoed geworden, maar sommigen schuwen kanssteekproeven, historisch gezien de grondslag van de peilingmethode.”

De bookmakers kwamen vooraf dichter bij de uitslag. In februari was Cameron bij hun al favoriet.