Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Kabinet geeft 5 miljoen euro extra voor noodhulp Nepal

Overlevenden van de aardbeving Nepal staan in de rij voor voedsel.
Overlevenden van de aardbeving Nepal staan in de rij voor voedsel. Foto EPA / Mast Irham

Het kabinet stelt nog eens vijf miljoen euro extra beschikbaar voor noodhulp aan Nepal. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De nood in het rampgebied is hoog en volgens minister Lilianne Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking “is er nog ontzettend veel werk te doen in Nepal”.

Het geld wordt gestopt in het Wereldvoedselprogramma van de VN, dat actief is in zwaar getroffen gebieden. Daarnaast ontvangen overlevenden geld waarmee ze zelf eten en drinken kunnen kopen en middelen om zelf voedsel te verbouwen.

Het kabinet had eerder ook al vijf miljoen euro gegeven. Daarvan was vier miljoen bestemd voor gezondheidszorg, onderdak en voedsel. Een miljoen euro ging naar het Rode Kruis, dat er dekens, dekzeilen en medische zorg mee betaalde.

GIRO555

Eergisteren bleek dat de samenwerkende hulporganisaties in Nederland via Giro555 tot nu toe zo’n 13,6 miljoen euro hebben opgehaald voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Het reddingswerk in Nepal wordt op verzoek van de Verenigde Naties onder leiding van Nederland verricht.

Bekijk hieronder ook de In Beeld over hoe de overlevenden in afgelegen dorpen de draad langzaam weer op proberen te pakken: