Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Nederland bonusland

Betalen geldgiganten als enige van die lekkere bonussen? Nee, in het bedrijfsleven zijn ze nog beter.

Illustratie Pepijn Barnard

Nergens zijn de regels voor de betaling van beloningen en bonussen zo streng als in de Nederlandse financiële wereld. En juist de geldgiganten weten steeds weer de aandacht te trekken van klanten, media en politici.

Maar elders in het bedrijfsleven zie je een vergelijkbare bonuscultuur. Met bedragen waar menig topman of grootverdiener in de financiële wereld niet aan kan tippen.

Over de beloningen en de bonussen kunnen beleggers op de aandeelhoudersvergaderingen die nu alom in den lande plaatsvinden hun zegje doen mits zij het algemene beleid bespreken. Over individuele beloningen kunnen zij wel klagen of juichen en de bedragen zijn in principe openbaar, maar beleggers kunnen er niet over stemmen. De commissarissen van de beursgenoteerde ondernemingen gaan over de individuele betalingen. Aan creativiteit geen gebrek. Voor elke prestatie is wel iets bedacht.

Waar is die bonus? Hier is die bonus.