Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Mooi van binnen

Toeristen die overal de alternatieve scene willen ontdekken, moeten naar Bratislava. In de Slowaakse hoofdstad is de hipster nog maar net opgestaan.

Dineer bij Mercado en flaneer op de kades langs de Donau.
Dineer bij Mercado en flaneer op de kades langs de Donau.

Eerlijk is eerlijk: Bratislava is zeker niet de mooiste hoofdstad van Europa. Het bus- en treinstation zijn vervallen overblijfselen uit het communistische tijdperk. Wie vanuit Wenen een dagtripje naar Bratislava maakt, zal hoogstwaarschijnlijk hier aankomen. De Slowaakse hoofdstad ligt op nog geen zestig kilometer van Wenen en de reistijd is ongeveer een uur (bus), of anderhalf uur (trein). De eerste tip is dan ook om deze stations zo snel mogelijk te verlaten. Want Bratislava is niet alleen maar lelijk. Ondanks dat het met zo’n half miljoen inwoners een kleine hoofdstad is, is het een stad van grote contrasten. Er is sinds de val van het IJzeren Gordijn in 1989 en daaropvolgend de scheiding van Tsjechië en Slowakije in 1993 veel veranderd. En de stad is nog steeds in beweging.

Eet lokale producten

Een groeiende groep jonge, hoog opgeleide Slowaken kiest ervoor om in het thuisland iets op te zetten, in plaats van naar het buitenland te vertrekken. Hippe freelancers willen sfeervolle koffietentjes waar ze met hun laptop kunnen werken en stijlvolle bistro’s waar ze verse, bij voorkeur lokale producten kunnen eten. Je zult deze jonge creatievelingen bijvoorbeeld aan het werk zien met een stevige cappuccino of espresso bij het literaire koffiehuis U Kubistu in de straat Grösslingova. U Kubistu is tevens een bistro en serveert gerechten met groentes uit eigen (kubistische) tuin. Lokale, verse producten zijn ook te vinden in de gerechten bij bistro St. Germain. Ga hier naartoe voor een gezonde lunch en kies bijvoorbeeld voor de huisgemaakte humus of een gezonde, maar stevige hamburger. Restaurant Mercado is gelegen aan de Donau en de grote ramen bieden een mooi uitzicht over de rivier. Je zit er op designstoelen, op het menu staan salades en biologische kip en het kruidentuintje van Mercado is midden in het restaurant tentoongesteld.

Vind kleine winkels

Het lijkt er op dat de grote westerse storm langzaam is gaan liggen in Bratislava. Na de val van het communisme gingen in Slowakije, net als in andere voormalige Oostbloklanden, eindelijk de grenzen open voor ‘het Westen’. In rap tempo openden grote fastfood-, kleding- en meubelketens er hun deuren, vaak in grote, nieuwe winkelcentra. Maar ook hier groeit inmiddels de behoefte aan ‘klein’ en ‘origineel’. De boetiek- en designwinkels schieten nog niet als paddestoelen uit de grond, maar dat maakt het een uitdaging om ze te vinden. Een must is in dit geval een bezoek aan het project ‘Safko’, gelegen aan het Safarikovo plein. Hier zijn vijf grote containers geplaatst waar onder andere Slowaakse ontwerpers hun collectie presenteren en verkopen, een fietsenmaker hippe fietsen verhuurt en er is een container waar elke maand een ‘pop-up winkel’ verschijnt. In de winkel Etc. Store, gelegen in het historische gebouw Reduta, kun je uren zoeken in het aanbod vinyl en boeken. En Galeria 19 in de straat Grösslingova verkoopt kunst van lokale kunstenaars.

Drink ambachtelijk bier

Slowakije staat misschien minder bekend om het bier dan buurland Tsjechië, maar ook de Slowaken houden van een goede, stevige pint met een dikke schuimkraag. En net als in vele andere landen is in Slowakije duidelijk een groeiende belangstelling voor kwaliteitsbier, het liefst afkomstig van microbrouwerijen. De horeca in Bratislava is hier snel op ingesprongen en verschillende bars en restaurants proberen zich te onderscheiden door een uitgebreide of unieke selectie bier aan te bieden. Er zijn zelfs restaurants die hun eigen bier brouwen, voor eigen gebruik in het restaurant. Ga voor een micro gebrouwen biertje naar Fabrika The Beer Pub, Bratislavsky Mestiansky Pivovar of Beer Palace.

Loop langs de kade

Sla het historische stadscentrum van Bratislava niet over in de zoektocht naar de alternatieve scene van de stad. Dit gedeelte, dat in de afgelopen jaren flink werd opgeknapt, is nog steeds een must met haar smalle straatjes met kinderkopjes en kleurrijke, middeleeuwse gebouwen. Maar wil je tussen de locals flaneren, loop dan door naar de kade van de Donau. Vooral in de zomermaanden is er veel te doen aan het water, met een stadsstrand en vele terrassen en kun je je vergapen aan de hippe inwoners van de stad.

Bezoek industrieel gebied

Voor wie zin en tijd heeft om het centrum van Bratislava te verlaten en een wat ruiger gedeelte van de stad te bezoeken, is het Atelier BKPŠ een aanrader. Deze voormalige watertoren staat in het stadsgedeelte Dimitrovka; een industrieel gebied waar ooit chemicaliën en explosieven werden gemaakt. De meer dan honderd jaar oude watertoren is in handen van een architectenbureau dat het een paar jaar geleden opknapte. Het is dus geen museum, maar het is zeker mogelijk om naar binnen te gaan en de lift naar de bovenste verdieping te pakken voor een mooi uitzicht over Bratislava.

Slaap in stijl

Slapen doe je in een boetiekhotel. Dat kan ook in Bratislava op steeds meer plekken. Deze nieuwe, luxe hotelletjes bieden een originele inrichting met designmeubelen. Hotel Mama’s en Marrol’s Boutique Hotel zijn goede voorbeelden.