Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Meer salaris? Liegen helpt niet

Voor een nieuwe baan moet ik onderhandelen over mijn arbeidsvoorwaarden. Kan ik mijn huidige salaris een beetje overdrijven en zo mijn toekomstige salaris omhoog praten? Of is dat dom?

In de ratrace om een goede baan liegen veel sollicitanten er op los. Ze verfraaien hun werkervaring, overdrijven talenkennis en poetsen gammele cv’s op tot papieren glanscarrières. Ook tijdens het sollicitatiegesprek regeert de leugen. Volgens Intelligence Group, bureau voor arbeidsmarktonderzoek, jokt maar liefst één op de drie sollicitanten over zijn huidige salaris. Meestal bluffen zij er minimaal 5 procent bij, maar soms nog meer.

Leugens kunnen je carrièrekansen verhogen, maar de nadelen zijn navenant. Wie zijn kennis en ervaring overdrijft, valt later tegen en vliegt er misschien al tijdens zijn proeftijd uit. En meld je in je cv frauduleus dat je afgestudeerd econoom bent of gediplomeerd fysiotherapeut, dan pleeg je valsheid in geschrifte.

Als je baas dat ontdekt, voelt hij zich bedrogen en ontslaat hij je mogelijk op staande voet (al staat de rechter dat niet altijd toe). Soms volgt zelfs arrestatie. In 2010 werd een 41-jarige Zweedse ‘piloot’ zonder vliegbrevet op Schiphol in de boeien geslagen. Hij wilde net een Boeing 737 met 101 passagiers naar Ankara vliegen. De man bleek al dertien jaar met valse papieren te vliegen.

Bijkomend nadeel van liegen is dat je er gestresst van wordt. Een goede personeelschef pikt dat op en wijst je af. Ook kun je door de mand vallen als een bedrijf je cv laat checken door een bureau.

Beter dan liegen – en legaal – is onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden. Verdiep je vooraf in wat een haalbaar salaris is, via loonwijzer.nl. Vraag onderhandelingstips aan de meest uitgesproken carrièrejager in je kennissenkring.

Onderhandel vooral over je basissalaris. Onbelaste vergoedingen tellen namelijk niet mee bij de berekening van je pensioen en de hoogte van een eventuele uitkering. Een bonus of winstdeling kan bovendien zwaar tegenvallen.

Hoe vervangbaarder je in je functie bent, des te kleiner je onderhandelingsmacht. Voor de eerste baan na je studie communicatie, bedrijfskunde of sociaal werk concurreer je soms met honderden anderen. Stel je een keiharde salariseis, dan val je buiten de boot. Een mooie compensatie voor een laag salaris is een door je werkgever betaalde opleiding. Laat zo’n afspraak wel schriftelijk vastleggen. Anders verlaat je het bedrijf misschien even onwetend en onervaren als toen je er binnenkwam.