Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Luisteren: de protestsong van Prince over de rellen in Baltimore

Prince heeft vandaag zijn protestsong ‘Baltimore’ over de rellen in de Amerikaanse stad online gezet. Hij kondigde vorige week aan dat hij het nummer zou opnemen, in de aanloop naar een ‘Rally for peace’-concert dat morgen in Baltimore wordt gehouden. Luister het nummer hier.

Prince in februari tijdens de uitreiking van de Grammy's.
Prince in februari tijdens de uitreiking van de Grammy's. Foto AP / John Shearer

Prince heeft vandaag zijn protestsong ‘Baltimore’ over de rellen in de Amerikaanse stad online gezet. Hij kondigde vorige week aan dat hij het nummer zou opnemen, in de aanloop naar een ‘Rally for peace’-concert dat morgen in Baltimore wordt gehouden.

Het nummer duurt viereneenhalve minuut en gaat, zoals een woordvoerder van de zanger eerder deze week aankondigde, over “de onrust in Baltimore en de sociale en politieke issues in het land in het kielzog van een aantal moorden op jonge zwarte mannen”. Prince verwijst onder meer naar de Freddie Gray, de 25-jarige Afro-Amerikaan die vorige maand een week na zijn gewelddadige arrestatie door de politie overleed. De dood van Gray leidde tot hevige rellen in Baltimore.

‘Let’s take all the guns away’

Prince nam de protestsong op in zijn Paisley Park-studio nabij Minneapolis. Hij treedt morgen op bij het ‘Rally for peace’-concert dat gehouden zal worden in de Royal Farms Arena in Baltimore. Een deel van de opbrengst van het concert zal naar goede doelen voor de jeugd in Baltimore gaan. Een livestream van het concert zal worden aangeboden op online muziekdienst Tidal.

Hieronder een passage uit ‘Baltimore’:

Does anybody hear us pray for Michael Brown and Freddie Gray?
Peace is more than the absence of war

Are we gonna see another bloody day?
We’re tired of crying and people dying
Let’s take all the guns away.

Beluister hieronder de protestsong van Prince: