Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Terugkijken: de Russische overwinningsparades

Foto Reuters / Grigory Dukor

Vandaag herdenken Russen het einde van ‘de Grote Vaderlandse Oorlog’, oftewel de Tweede Wereldoorlog. Belangrijk onderdeel daarvan is de militaire parade in Moskou, waar wordt gepronkt met militair materieel. Bekijk de beelden die Russia Today live uitzond.

Er dede 200 militaire voertuigen aan mee, net als 150 luchtvaartuigen en 14.000 soldaten. Zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, was dit de grootste parade tot nu toe.

Bekijk de integrale uitzending terug:

Ook in andere steden worden militaire parades gehouden. Een deel daarvan zond Russia Today vandaag ook uit. Een greep uit het aanbod: Jekaterinenburg, Tjoemen, Samara, Volgograd, Rostov-on-Don, Nizjni Novgorod, Vladivostok, St. Petersburg en Severomorsk. In Sebastopol - op de vorig jaar door Rusland op Oekraïne veroverde Krim - wordt een militaire show gehouden op het land, het water en in de lucht.

Veel westerse politici boycotten dit jaar de overwinningsparade wegens de crisis in Oekraïne en de rol van Rusland daarin. De Chinese leider Xi Jinping wa er wel bij; hij zit naast Poetin tijdens de parade. Bondskanselier Merkel van Duitsland brengt morgen, na de grote vieringen, een bezoek aan Moskou.

Lees ook bij nrc.nl: Rusland viert dag van de Overwinning. We praten je bij.