Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Liberia is nu officieel ebolavrij verklaard

Liberia is nu officieel ebolavrij
Liberia is nu officieel ebolavrij Foto AFP / Zoom Dosso

Liberia is officieel vrij van ebola. Het is het eerste van de drie zwaarst getroffen West-Afrikaanse landen waar zich de afgelopen 42 dagen geen nieuwe ziektegevallen hebben voorgedaan. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie.

Op 28 maart overleed de laatste ebolapatiënt in Liberia. De volgende dag werd ze begraven op Disco Hill, een zandvlakte aan de rand van de hoofdstad Monrovia. Vandaag is dat zes weken geleden, twee keer zo lang als de incubatietijd van het ebolavirus. Ebola is daarmee uitgeroeid in Liberia.

De ebola-epidemie heeft Liberia (4,3 miljoen inwoners) meer dan een jaar lang in een angstgreep gehouden, hele gemeenschappen raakten getraumatiseerd, volgens de officiële cijfers overleden 4.716 patiënten, de economische bedrijvigheid kwam nagenoeg tot stilstand en bijna 4.600 kinderen verloren hun ouders.

Buurlanden

In de buurlanden Sierra Leone (nu 3.903 doden) en Guinee (2.386) worden nog elke week nieuwe patiënten geregistreerd, ook al zijn het er niet veel meer. In totaal heeft de epidemie volgens de officiële cijfers tot dusver aan 11.020 mensen het leven gekost.

Lees ook in NRC Handelsblad: Ebolavrij Liberia kan opnieuw beginnen (€)