Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Religie

Om de oude Wereldzee

Nieuwe, ambitieuze reisserie van de

IKON. Oud-premier Abraham Kuyper begon in 1905 aan een wereldreis.

Hij trok in negen maanden door zestien landen, waaronder het huidige Syrië, Oekraïne, Marokko en Turkije. Hij schreef over zijn reis in het boek Om de oude Wereldzee. Religie was leidend bij zijn onderneming. Makers Martin Maat en Hans Hermans treden samen met historicus George Harinck in de voetsporen van Kuyper. In acht afleveringen trekken ze door de landen die Kuyper bezocht. Ze zoeken daarbij naar raakvlakken tussen zijn bevindingen en de actualiteit. Naast het reisverslag zijn scènes te zien waarin acteur Helmert Woudenberg de rol van Kuyper speelt.