Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Cultuur

In de afgelegen dorpen in Nepal pakt men de draad langzaam weer op

Twee weken na de zware aardbeving in Nepal, proberen de overlevenden in dorpen als Laprak en Kerauja in het Gorkha district de draad langzaam weer op te pakken. De hulpverlening bleef in deze gebieden lang uit, omdat het moeilijk is om er te komen doordat wegen versperd zijn en bruggen ingestort. De meeste dorpen in het Gorkha district zijn slechts te voet te bereiken of per helikopter. Maar helikopters zijn schaars. De omvang van de verwoesting na de aardbeving wordt ook steeds beter zichtbaar. Eergisteren publiceerde het VN-bureau voor rampenhulp OCHA een nieuw rapport waaruit blijkt dat met name het aantal beschadigde huizen veel groter is dan verwacht. Ook het aantal doden is opnieuw gestegen. In totaal zijn meer dan een half miljoen huizen beschadigd, waarvan meer dan de helft totaal verwoest is. Dat getal ligt twee keer zo hoog als eerdere inschattingen. Het dodental nam toe naar 7.675, het aantal gewonden ligt nu op meer dan 16.000 mensen. Nog altijd worden meer dan 37.000 mensen vermist.
Een jongen loopt met een voedselpakket op zijn hoofd door het verwoeste dorp Kerauja.
Foto AFP PHOTO / Philippe Lopez
Overlevenden van de aardbeving in Nepal kijken toe hoe een helikopter van het Wereldvoedselprogramma pakketten met voedsel brengt.
Foto AFP / Philippe Lopez
Een vrouw die de aardbeving overleeft heeft, loopt met bij elkaar gesprokkeld hout langs verwoeste huizen in het dorp Kerauja.
Foto AFP / Philippe Lopez
Verwoeste huizen na de aardbeving in het afgelegen dorp Kerauja.
Foto AFP / Philippe Lopez
Overlevenden van de aardbeving lopen bij het opgezette tentenkamp in het dorp Laprak.
Foto AFP / Sajjad Hussain
Een overlevende van de aardbeving past op een kind dat zijn ouders verloor tijdens de beving.
Foto AFP / Philippe Lopez
Overlevenden van de aardbeving verzamelen pakketten met onder meer voedsel, gebracht door een helikopter van het Wereldvoedselprogramma.
Foto AFP / Philippe Lopez
Vrijwilligers helpen een helikopter te lossen met pakketten voor de overlevenden van de aardbeving.
Foto AFP / Philippe Lopez
In een tent van het Wereldvoedselprogramma worden zakken met rijst gevuld.
Foto AFP / Philippe Lopez