‘Ik fotografeer graag mensen met een rafelig randje’

De foto ‘Milan en zijn opa’ van Coby van Wageningen (61) heeft in de maand april de publieksprijs in NRC’s fotowedstrijd Nederland Fotografeert gewonnen. Het thema van de maand was ‘liefde’; maar liefst 2389 mensen stemden op de foto waarop Milan zijn opa om de nek vliegt.

'Milan en zijn opa', winnende foto in de publieksverkiezing bij NRC's fotowedstrijd Nederland Fotografeert in de maand april.
'Milan en zijn opa', winnende foto in de publieksverkiezing bij NRC's fotowedstrijd Nederland Fotografeert in de maand april. Foto: Coby van Wageningen

De foto ‘Milan en zijn opa’ van Coby van Wageningen (61) heeft in de maand april de publieksprijs in NRC’s fotowedstrijd Nederland Fotografeert gewonnen. Het thema van de maand was ‘liefde’; maar liefst 2389 mensen stemden op de foto waarop Milan zijn opa om de nek vliegt.

“Milan heeft het syndroom van Down en werkt in Juuls, een eetcafé in Gouda, dat gerund wordt door mensen met verstandelijke beperking.”

“De foto is genomen tijdens zijn 23ste verjaardag, die gevierd werd bij Juuls. Iedereen wilde die middag graag met Milan op de foto. Toen zijn grootouders aan de beurt waren zei Milans opa iets tegen hem, waardoor de jongen hem spontaan om zijn nek vloog. Die twee zijn stapelgek op elkaar.”

“Dat is ook te zien op de foto, vind ik, de liefde spat er zowat vanaf. Ik weet niet wat zijn opa tegen hem heeft gezegd, maar het hoeft niet veel te zijn geweest. Milan is een heerlijk enthousiast joch. Je wordt meteen vrolijk van hem.”

Rafelig randje

“Door zijn werk in het lunchcafé is Milan vrij bekend in Gouda, hij heeft veel fans. De foto verspreidde zich als een olievlek op sociale media. Ook eetcafé Juuls, de kerkelijke gemeente waar we beiden lid van zijn en de Downvereniging hebben de oproep om te stemmen gedeeld. Vandaar de vele stemmen. In Gouda zei ook iedereen: ‘Milan we hebben je foto gezien, wat mooi!’” Dan straalt hij helemaal.”

“Ik fotografeer graag mensen, vooral mensen met een rafelig randje, bij wie de gelaatsuitdrukking zo snel kan wisselen. Als je dan nét dat ene lachje, dat ene ontspannen moment eruit kunt pikken en dit in een fractie van een seconde, dan heb je een prachtig natuurlijk portret. Dat wil ik ook laten zien met deze foto, dat mensen als Milan met hun eerlijke enthousiasme de wereld zoveel mooier weten in te kleuren.”

Het thema van de maand mei is Contrast. Foto’s bekijken en zelf inzenden kan via nrc.nl/fotowedstrijd