Honderden families vluchten na luchtaanvallen in noorden Jemen

Jemenitische scholieren demonstreerden vandaag in hoofdstad Sana'a tegen de Saoedische luchtaanvallen op hun land.
Jemenitische scholieren demonstreerden vandaag in hoofdstad Sana'a tegen de Saoedische luchtaanvallen op hun land. Foto EPA / Yahya Arhab

De Saoedische luchtmacht heeft vandaag tientallen luchtaanvallen uitgevoerd in een bolwerk van de Houthi-rebellen in noord-Jemen. Als gevolg van de aanvallen zijn honderden families de noordelijke regio Saada ontvlucht, meldde persbureau AP vanavond.

De aanvallen komen niet als een verrassing: gisteren waarschuwden de Saoediërs de inwoners van Saada met pamfletten om voor zonsondergang te vertrekken omdat de coalitie van sunnitische landen het bolwerk zal aanvallen. Sinds gisteravond is de hele provincie een militair doelwit, aldus een bericht op de Saoedische staatstelevisie.

Opmars Houthi’s nog niet gestuit

Onder leiding van Saoedi-Arabië voert de sunnitische coalitie al ruim vijf weken luchtaanvallen uit in Jemen. Het doel is om de Houthi’s terug te dringen en president Hadi terug aan de macht te brengen, maar de luchtaanvallen hebben de opmars van de Houthi’s niet kunnen stuiten. De shi’itische rebellen hebben inmiddels hele delen van Jemen stevig in handen, waaronder hoofdstad Sana’a.

De woordvoerder van de Saoedische coalitie zei vanavond op een persconferentie dat de luchtaanvallen van vandaag bedoeld waren om gebouwen waarin Houthi-leiders zich ophouden te treffen. Ook zouden wapenopslagplaatsen en kampementen van de Houthi’s zijn bestookt. Een woordvoerder van de Houthi’s zegt tegen AP dat er “een humanitaire catastrofe” heeft plaatsgevonden in Saada.

Saoediërs bereid tot tijdelijk bestand

Het bestoken van Saada door Saoedi-Arabië is mogelijk van korte duur, want gisteravond nog kondigde de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Abdel al-Jubeir in Parijs aan dat het land bereid is zijn luchtaanvallen tijdelijk te staken zodat humanitaire hulp het land in kan. De wapenstilstand moet dinsdagavond om 11 uur ingaan voor een periode van vijf dagen en kan verlengd worden als ook de Houthi’s de wapens neerleggen. De Houthi’s hebben nog niet op het voorstel van Saoedi-Arabië gereageerd.

Lees ook:
- Uit NRC Handelsblad: ‘Exodus die blijft groeien’ (€)