Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

‘Gezag in één op vijf gemeenten ondermijnd door criminelen’

Het gedrag van leden van motorclubs is een van de redenen voor ondermijning van het gezag in gemeenten, aldus de burgemeesters.
Het gedrag van leden van motorclubs is een van de redenen voor ondermijning van het gezag in gemeenten, aldus de burgemeesters. Foto ANP / Jerry Lampen

In 34 gemeenten wordt het gezag ondermijnd door criminelen. De redenen voor deze ondermijning zijn divers, van witwaspraktijken tot radicaliserende inwoners en problemen met motorclubs en voetbalhooligans. Dat zeggen de burgemeesters van die gemeenten in een enquête van het Genootschap van Burgemeesters en het tv-programma Nieuwsuur.

Meer dan de helft van de Nederlandse burgemeesters, namelijk 211, werkten mee aan de enquête, meldt persbureau ANP. Van de ondervraagde burgemeesters zegt ruim de helft zelf nooit last te hebben gehad van geweld. Eenenveertig van hen hebben daarentegen meerdere keren per jaar, tot zelfs enkele keren per maand, last van agressie en geweld.

Meestal gaat het om verbaal geweld, face-to-face of via social media en intimidatie en bedreiging. In twee derde van de gevallen gaat het om inwoners die het niet eens zijn met een gemeentelijk besluit, bijvoorbeeld als een bouwvergunning geweigerd is.

‘Te hoog cijfer om te veronachtzamen’

Bernt Schneiders, voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters, zegt in een reactie tegen Nieuwsuur dat het aantal van 34 gemeenten met problemen rond het gezag “een te hoog cijfer is om te veronachtzamen”:

“We kunnen niet hebben dat mensen met criminele belangen of doelen de besluitvorming beïnvloeden.”

Het OM zegt zich in het beeld dat de enqûete schetst te herkennen, maar procureur-generaal Gerrit van der Burg zegt tegenover Nieuwsuur geen precies beeld te hebben van de omvang van het probleem:

“Het is een probleem waarbij niemand precies kan zeggen hoe groot het is. Maar wat ik wel weet is dat het tegen moet worden gegaan. Elke ondermijnende invloed, die van criminele organisaties uitgaat in onze rechtsstaat, in onze belangrijke instituties, moet worden bestreden. Daarom nemen we dit signaal uitermate serieus.”

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken liet Nieuwsuur in een reactie weten dat er rondetafelgesprekken moeten komen over het probleem. Ook zullen er trainingen worden georganiseerd voor burgemeesters over hoe om te gaan met agressie.