Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

‘Fuck de Koning!’ En nog zes quotes die het verhaal van deze week vertellen

Medewerkers van de gemeente zijn bezig de woorden ' Fuck de Koning' van de muren van het Paleis op de Dam te verwijderen. De leus werd door onbekenden het gebouw gespoten.
Medewerkers van de gemeente zijn bezig de woorden ' Fuck de Koning' van de muren van het Paleis op de Dam te verwijderen. De leus werd door onbekenden het gebouw gespoten. Foto ANP / Evert Elzinga

Dit was de week van de Britse verkiezingen, maar ook de week waarin het eeuwenoude begrip majesteitsschennis weer volop in het nieuws was. En er was een tweede Royal Baby. Heb je het nieuws even niet gevolgd of wil je het teruglezen? Dit was het verhaal van de week, aan de hand van zeven quotes.

Foto AFP/ Niklas Halle'n

Foto AFP/ Niklas Halle’n

1. “On a personal level I believe an enormous weight has been lifted from my shoulders and I’ve never felt happier.”

Nigel Farage, de markante partijleider van het eurosceptische UKIP, maakte op ‘Faragiaanse’ wijze bekend na het teleurstellende resultaat tijdens de Britse verkiezingen op te stappen. De verkiezingen werden uiteindelijk een toch wel verrassende overwinning voor de Conservatieven van David Cameron. De nek-aan-nekrace met het Labour van Ed Miliband die in de peilingen voorspeld was, kwam er niet.

Foto Reuters / Mike Stone

Foto Reuters / Mike Stone

2. “Mijn enige antwoord is doorgaan, al wordt het er niet makkelijker op.”

Geert Wilders reageert na de schietpartij op een een anti-islambijeenkomst in het Amerikaanse Garland. Twee mannen openden daar maandagochtend Nederlandse tijd het vuur, waardoor een agent gewond raakte. Het duo werd daarna zelf doodgeschoten. Wilders sprak op de bijeenkomst en was op het moment van de schietpartij net vertrokken.

Foto ANP / Koen van Weel

Foto ANP / Koen van Weel

3. “Het getuigt juist van moed dat ik een verlaging van 20 procent accepteer.”

ING-topman Ralph Hamers verdedigt donderdag tegenover de NOS zijn loonsverhoging van 30 procent. Hamers ziet zijn vaste salaris dit jaar oplopen naar ruim 1,6 miljoen euro. De verhoging is een compensatie omdat de maximale bonussen van bankiers aan banden worden gelegd. Onder de streep krijgt hij dus niet méér, maar juist mínder, benadrukt Hamers.

Foto ANP / Evert Elzinga

Foto ANP / Evert Elzinga

4. “Fuck de koning!”

Die zin riep Abulkasim Al-Jaberi (niet op de foto) vorig jaar tijdens een Zwarte Piet-demonstratie. Het OM maakte woensdag bekend dat het Al-Jaberi gaat vervolgen voor majesteitsschennis, een besluit dat op veel kritiek stuitte. Uit protest bekladde iemand woensdagnacht het Paleis op de Dam met de leus.

Foto EPA / STR

Foto EPA / STR

5. “Elke dag zag ik iemand sterven, het was wachten op mijn beurt.”

Een 24-jarige moeder van twee kinderen spreekt maandag over de periode dat ze gevangen werd gehouden door terreurgroep Boko Haram. De vrouw werd recentelijk bevrijd door het Nigeriaanse leger, samen met nog honderden andere vrouwen. De laatste weken kregen ze nauwelijks nog te eten van de strijders.

Foto ANP / Vincent Jannink

Foto ANP / Vincent Jannink

6. “Was er iets bijzonders in Groningen?”

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) maakt op Twitter een grapje nadat FC Groningen zondag de bekerfinale heeft gewonnen. De fans van Groningen stonden nadien zo hard te hossen op de Grote Markt dat de aardbevingssensoren van de NAM uitsloegen. Het was voor het eerst dat Groningen de beker won.

Foto EPA / Andrew Cowie

Foto EPA / Andrew Cowie

7. “Sleeping cutie”

De Britse Sunday Mirror zondagochtend over de pasgeboren dochter van de Britse prins William en zijn vrouw Kate. Een dag later werd de naam van het meisje bekend: Charlotte Elizabeth Diana. Het prinsesje is het tweede kind van het koppel. In 2013 kregen William en Kate al een zoon, genaamd George.