Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

‘Free lunch’ bestaat niet

Het is verleidelijk om de stijging toe te schrijven aan oplopende inflatie als gevolg van een aantrekkende economie. Daar zijn voorzichtige tekenen van. Ik denk echter dat het aan ‘de markt’ ligt.

Echt iedereen heeft lang van tevoren de grote opkoop van obligaties door de ECB zien aankomen. Die wil de rente zien dalen ter stimulering van de Europese economieën. Daar niemand een opgelegd pandoer wilde missen, nam de markt een grote positie in. Maar er is meer positie opgebouwd dan in het programma is aangegeven om te kopen. Verder staat de rente al extreem laag.

Bij een kleine correctie lopen alle lemmingen met de anderen mee en bij gebrek aan kopers is de correctie dan al snel vrij groot. In beurstaal: het bezit van de zaak is het eind van ’t vermaak. Of beter: een free lunch bestaat niet – geen winst zonder risico.