Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wielrennen

Fietsen met een natte broek

Wie zich niet snel kan aan- en uitkleden, kan beter een andere sport dan triatlon kiezen.

De triatleet anno 2015 is „een milieubewust figuur die graag buiten is en zich bezighoudt met voeding en technische ontwikkelingen”.
De triatleet anno 2015 is „een milieubewust figuur die graag buiten is en zich bezighoudt met voeding en technische ontwikkelingen”.

Na toerfietsen en vrouwenvoetbal is triatlon de snelst groeiende sport in ons land. Dat blijkt uit een inventarisatie van sportkoepel NOC*NSF. Naast de achtduizend vaste leden van de Nederlandse Triathlon Bond kochten vorig jaar zeventienduizend Nederlanders een startbewijs. Een toename van 8 procent in een jaar tijd. „Mensen willen zich onderscheiden”, denkt Rembert Groenman, directeur van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB). „Met alleen fietsen of lopen doe je dat niet meer, maar als je op een verjaardag kunt vertellen dat je meedoet aan een triatlon, heb je meteen de aandacht. Het is de ultieme duursport met een stoer imago: de strijd aangaan met de elementen en grenzen verleggen.”

De triatleet anno 2015 is volgens de voorzitter „een milieubewust figuur die graag buiten is en zich bezighoudt met voeding en technische ontwikkelingen”.

Een triatlon is een combinatie van zwemmen, fietsen en hardlopen over verschillende afstanden. De langste en misschien daarom ook wel de bekendste variant is de Ironman, begonnen in 1977 op Hawaii en inmiddels uitgegroeid tot een wereldberoemde serie wedstrijden over de hele wereld. Triatleten leggen daarin achter elkaar 3,8 kilometer zwemmend, 180 kilometer fietsend en een marathon hardlopend af.

Voormalig wereldrecordhoudster op de langste afstand Yvonne van Vlerken (36) noemt de triatlon „een heerlijke levensstijl”.„Je gaat er vanzelf bewuster van leven. Je lichaam vraagt om goede voeding, om voldoende rust. En wat dacht je van je zelfvertrouwen? Als je jezelf een doel stelt en je haalt dat, dan krijg je een onwijze kick.”

De triatlon is niet meer wat die tien jaar geleden was. Toen was het een sport voor fanatici, doorgewinterde diehards die maar één doel voor ogen hadden: meedoen op Hawaii, het triatlonwalhalla. Nu hoef je niet meer veertien uur achter elkaar te sporten om jezelf een triatleet te noemen. Je kunt meedoen met een achtste, een kwart of een halve triatlon, een estafettevariant waarbij je maar één van de drie onderdelen voor je rekening hoeft te nemen, of een speciale vrouweneditie over een zestiende deel van de hele afstand.

Al die vormen maken de triatlon steeds toegankelijker. De Nederlandse Triathlon Bond denkt dat dit jaar het aantal startbewijzen naar 20.000 zal stijgen. En wie weet hoe de allereerste Ironman op Nederlandse bodem (2 augustus, Maastricht) een nieuwe generatie aspirant-triatleten weet te inspireren.