Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Er zijn geen kopers meer

Duitse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar leverden in april nog 0,05 procent rente op. Drie weken later is dat 0,76 procent. Dit is een enorme crash (want stijgende rente betekent dalende koers). De Duitse rente is terug op het niveau van december 2014 doordat de liquiditeit in de obligatiemarkt is opgedroogd. Banken hebben zich teruggetrokken. Voor de crisis handelden zij voor eigen rekening op de obligatiemarkt. Zij gaven bied- en laatkoersen af en het verschil was hun winst. Beleggers konden toen altijd kopen en verkopen zonder dat ze de koersen flink in beweging zetten. Deze week wilden beleggers staatsobligaties verkopen, maar er was bijna niemand die de stukken wilden hebben. Dan ontstaat een crash. Het is een logische correctie, maar niet het einde van de bull-markt in staatsobligaties. De belangrijkste drijfveer van de bull-markt, de alsmaar dalende inflatie, is immers nog steeds van kracht.