Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Drama Sparta: playoffs gemist

Weer een jaar eerste divisie in Rotterdam-West, dat staat vast na vrijdagavond. Sparta, de club die met een onderbreking van drie seizoenen ruim vijftig jaar in de eredivisie speelde, probeert al sinds 2010 terug te keren op het hoogste niveau. Maar voor het vijfde jaar op rij is de club in die missie gefaald. Nu door niet eens de playoffs om promotie te halen. Door een gelijkspel vrijdagavond tegen De Graafschap eindigt het seizoen weer in drama.

Op de laatste speeldag in de eerste divisie had Sparta op het Kasteel alles nog in eigen hand. Maar De Graafschap hield de ploeg van coach Alex Pastoor op 1-1, na een voorsprong voor Sparta door een rake kopbal van Paul Gladon. Tim Janssen maakte een kwartier voor tijd gelijk namens De Graafschap. „Een moeizame wedstrijd”, zei Pastoor. „Ik had de indruk dat spanning heel groot was.”

VVV Venlo, concurrent om het laatste playoff-ticket, won van kampioen NEC (3-1) – dat overigens met spits Sjoerd Ars wel het honderdste doelpunt maakte in de uiterste succesvolle jaargang.

De eerste wedstrijden in de playoffs om promotie zijn op 11 mei, als Almere City tegen De Graafschap speelt. FC Oss neemt het op tegen VVV. De returns zijn op 15 mei. Pas daarna stromen de beste teams in de eerste divisie en de nummer 16 en 17 van de eredivisie in.