Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Eagles of Excelsior Europa in, moeten we dat willen?

De eredivisie krijgt wegens sportiviteit extra Europees ticket.

Go Ahead Eagles en Excelsior verheugen zich voorzichtig op het vrijdag aan Nederland vergeven Fair Play-ticket van de UEFA. De clubs oriënteren zich op het scenario waarbij één van de twee begin juli voorronde Europa League zou spelen.

Nederlandse clubs hebben zich weer voorbeeldig gedragen, op het veld althans, en daarvoor beloont de UEFA de eredivisie met een extra deelnemer aan de vroegste voorronde. Engeland en Ierland krijgen ook een extra ‘ticket’, net als Nederland uit te delen aan de sportiefste club op het hoogste niveau. Wie wil? Wie kan?

FC Twente, op dit moment de sportiefste in Nederland, durft de toets van een UEFA-licentie met de huidige financiële sores niet aan. „Een moeilijke maar weloverwogen beslissing”, aldus de directie vrijdag. Twente vreest bij licentie-aanvraag „boetes en uitsluiting van Europees voetbal voor meerdere jaren”.

De volgende drie clubs in het huidige Fair Play-klassement maken er sowieso geen aanspraak op. PSV en Ajax hebben al Europees voetbal en de kampioen van de eerste divisie NEC mag niet. Dus komen de kleinere sportievelingen in beeld: Excelsior en Go Ahead Eagles. Daarachter zijn PEC en Cambuur gegadigden.

Voorzitter Edwin Lugt (Eagles) en directeur Ferry de Haan van Excelsior reageerden gereserveerd, maar er klonk wel enthousiasme door in hun relaas voor de camera van de NOS. Voor Go Ahead zou het na vijftig jaar een terugkeer zijn in Europa. Excelsior was in 2012 nog dichtbij Europees voetbal via deze route. Een buitenkansje voor deze clubs, thans overigens nog verwikkeld in de strijd om handhaving op het hoogste niveau.

Maar beide clubbestuurders betwijfelen of ze een UEFA-licentie kunnen krijgen. Go Ahead verbouwt het stadion deze zomer en zou moeten uitwijken. Excelsior moet wegens de omvang van het stadion (3.541 plaatsen) vrijwel zeker elders spelen.

Daarbij: moeten ‘we’ dit überhaupt willen? Een zesde Nederlandse deelnemer klinkt leuk, maar bij een wanprestatie van een tot uitschakeling gedoemde club etteren de gevolgen lang door. Immers de punten die (Nederlandse) clubs in Europa verdienen worden voor berekening van het belangrijke UEFA-coëfficiënt gedeeld door het aantal clubs van het land dat aan een Europees avontuur begon.

Neem seizoen 2012/13, waar een recordaantal van zeven Nederlandse clubs zich in mocht schrijven voor Europees voetbal – dankzij het Fair Play-ticket. Het zou het slechtste UEFA-coëfficiënt voor Nederland opleveren in jaren. Tevens de opmaat naar de schrale periode die tot op heden voortduurt. België, Turkije, Zwitserland en Griekenland, direct onder Nederland, presteren al drie jaar beter en dat kan zich binnenkort wreken. Als het tij niet gekeerd wordt dreigt een dertiende plaats (nu negende) op de UEFA-ranking, met het gevolg dat de kampioen van Nederland zich weldra niet meer direct plaatst voor de Champions League.

De UEFA stopt overigens volgend seizoen met de Fair Play-route. Volgend jaar mogen de sportiefste landen nog slechts een beloning uitkeren aan een zelf te benoemen bestemming.