Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Drie jaar cel voor voormalige Egyptische president Mubarak

Een archieffoto van Mubarak in de rechtszaal. Ook vandaag zou hij een zonnebril op hebben gehad, meldt persbureau AP.
Een archieffoto van Mubarak in de rechtszaal. Ook vandaag zou hij een zonnebril op hebben gehad, meldt persbureau AP. Foto AP / Tarek el Gabbas

De voormalige president Hosni Mubarak is opnieuw tot drie jaar cel veroordeeld door een Egyptische rechtbank vanwege corruptie. De zaak is een herhaling van een eerder proces, dat van het hoogste Egyptische gerechtshof over moest. Zijn zoons moet ook drie jaar de cel in. Dat meldden verschillende persbureaus.

Het is nog niet duidelijk of de familie nu nog de cel in moet. De drie hebben na de afzetting van Mubarak, tijdens de Arabische Lente in 2011, waarschijnlijk al in totaal drie jaar vastgezeten. Mubarak is na de veroordeling teruggebracht naar het ziekenhuis waar hij wordt behandeld. Zijn twee zoons zijn overgebracht naar de gevangenis.

Mubarak en de zoons Gamal en Alaa werden schuldig bevonden aan het verduisteren van publiek geld, dat was bestemd voor de renovatie van de presidentiële paleizen. In plaats daarvan gebruikte de familie de miljoenen om eigen huizen op te knappen.

Ook drie jaar in eerdere zaak

Mubarak kreeg in de eerdere rechtszaak in mei vorig jaar ook al drie jaar cel, zijn zoons hoorden toen vier jaar. In januari besloot het hooggerechtshof echter dat de rechtszaak opnieuw moest worden gedaan.

Mubarak en zijn zoons moeten ook een boete betalen van omgerekend ruim 14,5 miljoen euro. Daarnaast moeten ze 2,5 miljoen euro terugbetalen aan de staat. Volgens officials hadden de drie die bedragen al overgemaakt na de vorige rechtszaak.

Vorig jaar november werd Mubarak in hoger beroep vrijgesproken van corruptie en betrokkenheid bij de dood van 239 betogers tijdens de opstand van 2011. In eerste aanleg was hij daarvoor in 2012 nog veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Dat vonnis werd een jaar later door een hogere rechtbank vernietigd, die beval dat er een nieuw proces kwam. Daarin werd Mubaraks veroordeling nietig verklaard.

Lees in NRC Handelsblad de reactie in Egypte na de vrijspraak in november: Volkswoede na vrijspraak Mubarak (€).