Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

De machtigste vrouw van het Verenigd Koninkrijk

SNP-leider en Schots premier

Fris, vrouw, en onwrikbaar over Schotse autonomie.

Nicola Sturgeon
Nicola Sturgeon Foto AFP

Nicola Sturgeon is sinds deze week de machtigste vrouw van het Verenigd Koninkrijk.

Ze was al premier van Schotland. Tijdens de verkiezingen van donderdag kleurde haar partij, de Scottish National Party (SNP), 56 van de 59 Schotse zetels in het landsparlement. De SNP werd daarmee de op twee na grootste Britse partij.

In Londen zit weliswaar niet de Labour-regering waar ze op hoopte en waarmee ze dacht makkelijk zaken te kunnen doen, maar de verkiezingsuitslag is dusdanig dat premier David Cameron rekening zal moeten houden met Schotse wensen en gevoelens. Doet hij dat niet, dan bestaat de kans dat eenzelfde uitslag volgend jaar bij de verkiezingen voor het Schotse regioparlement tot een nieuw referendum over onafhankelijkheid voor Schotland zal leiden.

Want dat houdt ze voor ogen. Ze gelooft heilig dat Schotland „op enig moment” zelfstandig zal zijn, herhaalde ze vorig jaar, toen ze na het ‘nee’ in september vorig jaar SNP-leider werd.

Haar passie voor de Schotse autonomie dateert uit haar tienerjaren, en is een direct gevolg van het beleid van Tory-premier Margaret Thatcher. Sturgeon, in 1971 geboren in de buurt van Glasgow, zag het effect dat de sluiting van de havens en de staalindustrie had. Ouders van klasgenoten werden ontslagen, haar generatie vond geen werk. „Ik had het sterke gevoel dat het verkeerd was dat Schotland werd geregeerd door een Conservatieve regering die we niet zelf hadden gekozen”, zei ze in het BBC-radioprogramma Women’s Hour.

Dat mantra gebruikte ze ook tijdens de afgelopen verkiezingen. En met succes voegde ze daar het idee aan toe dat het lot van Schotland bij Labour niet in goede handen zou zijn. Tijdens een van de tv-debatten hield ze Labourleider Ed Miliband voor: „Er zit te weinig verschil tussen u en Cameron. Dat is het probleem.” En: „We willen de Tories niet voor Tory-light inruilen.”

Daarmee verlegde ze de aandacht handig van het SNP-beleid. Nauwelijks zijn er vragen gesteld over de haalbaarheid van de beloftes van de nationalisten. Vergeten leek dat een deel van de onafhankelijkheidcasus was gebouwd op olie-inkomsten die inmiddels tegenvallen.

Sturgeon profiteerde er ook van dat ze het nieuwe gezicht was. Een vrouw ook in een mannenwereld (met een indrukwekkende schoenencollectie die ze graag laat zien), working class, en met humor.

Toen Miliband werd geconfronteerd met het feit dat hij in zijn Londense huis twee keukens heeft, tweette zij dat vragen over haar keuken maar aan Peter Murrell gesteld moesten worden. De partijvoorzitter. En haar echtgenoot.”