Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

De ECB zal doorgaan

De stijging van de rente voor Europese staatsleningen is een spectaculaire correctie. Duitsland ging van 0,05 naar 0,77 procent, dat is een sprong van 1.440 procent! In Spanje, Italië en Portugal was de stijging minder. Het is ook een correctie vanwege de onderweging die vele vermogensbeheerders (terecht) hebben in Europese staatsleningen. Door de daling van de koersen is die onderweging alleen maar toegenomen. Vroeg of laat zullen ze wat moeten kopen. En er is nog altijd een grote koper, namelijk de Europese centrale bank. De ECB zal niet vroegtijdig stoppen met opkopen. Dat het allemaal spectaculaire bewegingen zijn moet ook worden toegeschreven aan het gegeven dat banken geen grote handelsposities meer mogen innemen. Vroeger konden ze dit soort scherpe bewegingen afvlakken. Beleggers moeten dus simpelweg rekening houden met meer van dit soort correcties. Maar de trend blijft een langdurig lage rente.