Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Coq au vin met oude haan

Het werd hoog tijd om hier weer eens iets ouderwets bourgondisch te koken, vond een lezer. Dat vond ik zelf eerlijk gezegd ook, en daarom staat er vandaag coq au vin op het menu.

Mijn eerste coq au vin ooit at ik in Régnié, een van de cru-dorpen in de Beaujolais. Coq au Régnié, zo stond hij op de kaart. Ik vroeg me natuurlijk onmiddellijk af of elk cru-dorp in de omgeving zijn eigen ‘coq au’ had. En ik bedacht hoe leuk het zou zijn om die allemaal naast elkaar te proeven, gemaakt volgens exact hetzelfde recept, maar dan steeds met een andere lokale wijn. Zou iemand in de Beaujolais dat ooit geprobeerd hebben?

Voor de eerste coq au vin die ik ooit zelf maakte, baseerde ik me op een recept van Elizabeth David. Inmiddels heeft dat recept zich in mijn keuken geëvolueerd tot onderstaande. Een beetje van Elizabeth en een beetje van mij. U mag het uiteraard ook weer aanpassen aan uw eigen smaak en mogelijkheden.

Als u geen oude haan kunt krijgen, gebruik dan een kip, maar liefst wel een van enige leeftijd. Oudere beesten hebben taaier vlees en wanneer je dat lang en rustig stooft wordt het veel malser en smakelijker dan jong vlees.

Gebruik elke rode wijn die u toevallig in huis heeft (mits drinkbaar). En past u een beetje op met dat flamberen. Maar doe het wel, want het geeft een mooie smaak en ook zo’n heerlijk kijk-mij-eens-bourgondisch-Frans-koken-gevoel.