Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Algemeen

Top ABN Amro geeft salaris weg aan goed doel, of toch niet?

Breaking news. Na alle commotie die eind maart rond ABN Amro ontstond over een loonsverhoging voor de top, zegt diezelfde top nu heel barmhartig een deel van zijn salaris af te staan aan een goed doel. 1,7 procent om precies te zijn, omgerekend 75.000 euro. „Met de geste van de bestuurders hoopt ABN Amro in te spelen op de verwachtingen die de samenleving heeft van de sector.”

Althans, zo meldde persbureau ANP vrijdag. Het bericht werd opgepikt door ondere andere nu.nl, maar werd korte tijd later alweer teruggetrokken omdat het was gebaseerd op onjuiste informatie. Een grappenmaker had de redactie een vals persbericht gestuurd en het ANP was er ingestonken. Hoofdredacteur Marcel van Lingen: „De redactie had in de haast het persbericht niet geverifieerd. Dat had natuurlijk wel gemoeten.”

Wat hij wel jammer vindt is dat „kennelijk het nieuws nu is dat het ANP een fout gemaakt heeft”. Terwijl de grappenmaker zich schuilhoudt. Hij vermoedt dat een satirisch tv-programma RamBam achter de hoax zat. „Ik heb ze gebeld, maar ze nemen niet op. Dat vind ik niet sterk.” Hij zegt overigens dat het bij het ANP „elke dag 1 april is. We krijgen dagelijks valse persberichten. De meeste halen we eruit. Maar deze dus niet.” RamBam zegt desgevraagd niet te kunnen bevestigen dat zij het bericht hebben verstuurd. Op de vraag of ze de beschuldiging willen tegenspreken: „Geen commentaar.”