Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Artsenfederatie KNMG waarschuwt voor risico’s bodyscan

Artsenfederatie KNMG waarschuwt voor de risico’s van preventieve medische onderzoeken. De artsenfederatie wil dat patiënten zich bewust worden van de nadelen van bodyscans nu dokters steeds vaker ongeruste patiënten op hun spreekuur krijgen.

Artsenfederatie KNMG waarschuwt voor de risico's van preventieve medische onderzoeken.
Artsenfederatie KNMG waarschuwt voor de risico's van preventieve medische onderzoeken. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Artsenfederatie KNMG waarschuwt voor de risico’s van preventieve medische onderzoeken. De artsenfederatie wil dat patiënten zich bewust worden van de nadelen van bodyscans nu dokters steeds vaker ongeruste patiënten op hun spreekuur krijgen.

Vandaag verschijnt een brochure die patiënten waarschuwt voor de voor- en nadelen van preventieve medische onderzoeken. Volgens de KNMG is de brochure nodig, omdat bodyscans vaak een vage uitslag opleveren waardoor patiënten onterecht bang worden. In veel gevallen blijkt uit vervolgonderzoek dat er niets aan de hand is.

In een interview in het AD laat Niek de Wit, huisarts en hoogleraar huisartsengeneeskunde, weten dat hij zich verzet tegen de preventieve medische scans:

“Scans zijn goed zijn je een bepaalde ziekte vermoedt, maar niet als je in het wilde weg zoekt. Elke afwijking is dan verdacht.”

Volgens De Wit kan juist een vervolgonderzoek gevaarlijk zijn na een eerdere bodyscan, omdat er dan kans is op overbehandeling.

Vrijgeven

Preventieve scans zijn verboden in Nederland en daarom gaan de gebruikers de grens over. In tien jaar tijd trokken zeker 50.000 Nederlanders naar het Duitse Rheine, vlak over de grens achter Enschede, om daar een bodyscan te laten doen.

In Nederland mogen ze niet worden uitgevoerd op grond van de Wet op het Bevolkingsonderzoek die stelt dat gezonde mensen niet getest mogen worden. Sterker: niemand mag in Nederland naar een medisch specialist zonder verwijsbriefje van de huisarts. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) overweegt de scans vrij te geven, maar de Gezondheidsraad is daar tegen, net als de artsen. Onder meer omdat het nut van de scans niet vaststaat en de zorgkosten omhoog gaan.

Lees ook in NRC Handelsblad: Zij blij, de dokters niet (€)