Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

VS verscherpen beveiliging militaire bases na schietpartij Texas

De VS hebben de beveiliging verscherpt van militaire bases in het land, mede vanwege de aanval op de anti-islambijeenkomst in de Texaanse stad Garland vorig weekend. Het Amerikaanse ministerie van Defensie meldde dat er geen specifieke dreiging is, maar dat de beveiliging wordt verscherpt vanwege het “algemene veiligheidsklimaat”.

Zwaarbewapende beveiliging bij de bijeenkomst in Garland eerder deze week.
Zwaarbewapende beveiliging bij de bijeenkomst in Garland eerder deze week. Foto EPA/Larry W. Smith

De VS hebben de beveiliging verscherpt van militaire bases in het land, mede vanwege de aanval op de anti-islambijeenkomst in de Texaanse stad Garland vorig weekend.

Het beveiligingsniveau is op een schaal van 5 omhoog geschroefd naar niveau B. De strengere beveiliging betekent dat er bij de toegang van de bases scherper wordt gecontroleerd. Het Amerikaanse ministerie van Defensie meldde dat er geen specifieke dreiging is, maar dat de beveiliging wordt verscherpt vanwege het “algemene veiligheidsklimaat”.

Zowel de FBI als het Pentagon zijn bezorgd over de oproepen van IS op internet om aanslagen te plegen op militairen en agenten. IS claimde de aanslag in Texas later ook. FBI-directeur James Comey zei tegen persbureau AFP:

“Er zijn honderden, misschien duizenden die wervingsberichten ontvangen van jihadisten.”

Bij de schietpartij in Garland waar een wedstrijd en tentoonstelling met cartoons over de profeet Mohammed werd gehouden, kwamen de twee daders om het leven. PVV-leider Geert Wilders had net een toespraak gehouden en het gebouw verlaten toen twee gewapende mannen buiten het vuur op een agent openden. De mannen werden vervolgens doodgeschoten door de politie, de agent raakte gewond.