Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Vrijspraak voor man die nier op Marktplaats zette

Foto ANP / Koen Suyk

De 40-jarige Amersfoorter die een van zijn nieren via Marktplaats probeerde te verkopen, is door de rechtbank in Utrecht vrijgesproken. Volgens de rechtbank is niet bewezen dat de man uit was op winst.

In zijn uitspraak zei de rechter:

“Ik vind niet dat we met zekerheid kunnen vaststellen dat u ook de intentie had om verder te gaan dan alleen het plaatsen van die advertentie. Daar is wel iets meer voor nodig. En ik ben er ook niet van overtuigd omdat het zo makkelijk was om u te traceren, via het IP-adres waren ze zo bij u terechtgekomen. Dus dat u van plan was illegale handel te drijven, dat geloof ik niet.”

Het afstaan van een orgaan is volgens de Wet op Orgaandonatie alleen toegestaan aan mensen die je kent. Voor de donatie mag maximaal een onkostenvergoeding worden betaald voor de kosten van de operatie, onderzoek en de opname.

De verdachte, die tijdens de rechtszaak zei dat het om een grappig bedoeld experiment ging, betuigde spijt. Hij wilde weten wat voor soort mensen zouden reageren op zijn oproep.

“Dit was eens en nooit weer. Zo’n dom ding doe ik nooit meer. Het was echt oerstom.”

Hij vroeg er 50.000 euro voor. In een interview met RTL Nieuws zegt de man dat hij het deed uit nieuwsgierigheid. Het aantal mensen dat een nier afstaat tijdens zijn leven neemt sinds 2008 langzaam toe. Daarvoor gebeurde de meeste transplantaties post mortem. Er zijn lange wachtlijsten voor het krijgen van een donornier.

Lees ook: Een nier, een instructieboekje van de SS en een kind. Te koop (of gratis) via Marktplaats en Hier met die nier over een nierpatiënt die een oproep op Facebook zette.