Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

‘Syrische regime was niet eerlijk over opgeven chemische wapens’

Waarschuwingen op een container op een Deens schip dat vorig jaar voorraden chemische wapens van het Syrische regime afvoerde.
Waarschuwingen op een container op een Deens schip dat vorig jaar voorraden chemische wapens van het Syrische regime afvoerde. Foto AP / Petros Karadjias

Er zijn nieuwe aanwijzingen dat het regime van de Syrische president Assad niet al zijn chemische wapens heeft opgegeven, terwijl het dat wel heeft verklaard. Persbureau Reuters meldt op gezag van diplomaten dat internationale inspecteurs sporen van de zenuwgassen sarin en VX hebben gevonden in een militair onderzoekscentrum.

Monsters die inspecteurs van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in december en januari hebben genomen, testten positief bestanddelen die nodig zijn voor het maken van sarin en VX, aldus de diplomaten. Deze voorraden zijn blijkbaar niet overlegd aan de internationale gemeenschap, terwijl het Syrische regime eerder heeft gezegd al zijn chemische wapens te hebben overgedragen. “Dit is een behoorlijk sterke indicatie dat ze hebben gelogen over wat ze met sarin hebben gedaan”, zo zegt een diplomatieke bron tegen Reuters:

“Ze hebben tot nu toe geen bevredigende verklaring over deze vondst kunnen geven.”

Berichten over gifgasaanvallen blijven komen

Al maanden gaan er verhalen dat het Syrische regime nog altijd gifgas bezit en ook inzet in de strijd met de rebellen in het land. In maart bijvoorbeeld maakten activisten melding van een aanval met chloorgas boven Sarmin in de noordwestelijke provincie Idlib.

Na de gifgasaanval in Damascus in 2013, waarbij honderden doden vielen, dwongen Rusland en de Verenigde Staten het Syrische regime mee te werken aan de vernietiging van al zijn chemische wapens. President Assad moest een inventaris van zijn totale arsenaal overleggen. Het betrof zo’n 1.300 ton mosterdgas, sarin en VX – wat grotendeels overeenkwam met de schattingen van westerse inlichtingendiensten.

De vernietiging gebeurde onder toezicht van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), die in juni vorig jaar aan de Veiligheidsraad rapporteerde dat de operatie was geslaagd. Alles wat het regime had opgegeven, was het land uit. Veel deskundigen waren sceptisch, mede door berichten over nieuwe aanvallen met gifgas.