Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Saoediërs waarschuwen Houthi-bolwerk - wapenstilstand Jemen vanaf 12 mei

Archieffoto van een bombardement door Saoedi-Arabië op de Jemenitische hoofdstad.
Archieffoto van een bombardement door Saoedi-Arabië op de Jemenitische hoofdstad. Foto AP / Hani Mohammed

De coalitie die onder leiding van Saoedi-Arabië aanvallen uitvoert in Jemen heeft de inwoners van een bolwerk van de Houthi-rebellen in het noorden van het land een ultimatum gesteld. Ze adviseren de inwoners van Sadaa voor zonsondergang te vertrekken omdat de coalitie het bolwerk wil gaan aanvallen.

Een tv-kanaal van de Saoedische staat meldde vanmiddag dat de coalitie van Arabische landen Sadaa tot een “oorlogszone” heeft verklaard en dat het volledige grondgebied van de stad vanaf vanavond een “militair doelwit” is. De inwoners van Sadaa zijn met pamfletten gewaarschuwd. Vanuit de stad werden de afgelopen tijd geregeld door Houthi-rebellen aanvallen uitgevoerd op Saoedische doelen.

Saoedi-Arabië en andere sunnitische Arabische landen voeren al wekenlang luchtaanvallen uit op de shi’itische Houthi-rebellen, die erin zijn geslaagd de Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour Hadi te verdrijven. De Saoediërs en hun bondgenoten doen er alles aan Hadi weer in het zadel te helpen, maar hebben veel moeite de Houthi’s militair te verslaan.

Voorstel Saoedi’s voor bestand van vijf dagen

Gisteren deden de Saoediërs een voorstel voor een humanitair bestand van vijf dagen in Jemen. De voorwaarde die zij stelden was wel dat de Houthi’s en hun bondgenoten ook de wapens neerleggen. De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken zei vanavond in Parijs dat het bestand aanstaande dinsdag (12 mei) moet ingaan. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry sprak gisteren zijn steun uit voor het voorstel van de Saoedi’s.

De regering van Jemen zelf riep de internationale gemeenschap woensdag op grondtroepen te sturen om de Houthi’s te bestrijden. Kerry zei gisteren dat hij daarover niet met Saoedi-Arabië had gesproken. De Saoediërs zelf hebben eerder op de inzet van grondtroepen gehint, maar hebben tot nu toe niet zover willen gaan.