Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Rellen in hoofstad Burundi na officiële kandidatuur president

In Burundi is het al twee weken onrustig vanwege de kandidatuur van zittend president Nkurunziza bij de komende verkiezingen.
In Burundi is het al twee weken onrustig vanwege de kandidatuur van zittend president Nkurunziza bij de komende verkiezingen. Foto AP / Jerome Delay

In Bujumbura, de hoofdstad van Burundi, zijn vanavond confrontaties tussen demonstranten en de politie uitgebroken nadat zittend president Pierre Nkurunziza zijn omstreden kandidaatstelling voor een derde termijn vanmiddag officieel maakte. De deadline voor kandidaten om zich te melden is morgen.

Om de kandidaatstelling van Nkurunziza, die president is sinds 2005, is al twee weken veel te doen. Hoewel de oppositie in eigen land, wereldleiders en zelfs de katholieke kerk Nkurunziza adviseerden niet voor een derde termijn te gaan, kondigde hij aan dat toch van plan te zijn. Daarop braken demonstraties uit, vooral in hoofdstad Bujumbura, waarbij tot nu toe dertien doden en meer dan tweehonderd gewonden vielen.

Vanavond wierpen betogers in Bujumbura wegblokkades op en gooiden zij stenen naar de politie, die reageerde met de inzet van traangas en waterkanonnen tegen de demonstranten. De betogers stellen dat het plan van Nkurunziza om zich opniuew verkiesbaar te stellen ongrondwettelijk is.

Burundi heeft geschiedenis van grootschalig geweld

Burundi, één van de vijf armste landen ter wereld, bouwde in het onafhankelijke Afrika het aanzien op van een van de meest gewelddadige landen van het continent. In de schaduw van de massaslachtingen in buurland Rwanda kwamen bij strijd tussen Hutu’s en Tutsi’s tussen 1962 en 1993 een kwart miljoen mensen om. Democratische verkiezingen gevolgd door de moord op de zittende president leidden tot een nieuwe burgeroorlog waarbij in de jaren na 1993 nog eens driehonderdduizend Burundiërs omkwamen.

Dit geweld, door de Verenigde Naties beschreven als genocide, draaide altijd om de tegenstellingen tussen de meerderheid van de Hutu’s, die geen politieke macht hadden, en de heersende Tutsi-kliek. Nadat de Hutu’s na vredesbesprekingen een groter aandeel in de politieke macht kreeg, bleek de partij van de Hutu Nkurunziza echter weinig democratisch. In 2010 weigerden de oppositiepartijen deel te nemen aan de verkiezingen wegens vermeende fraude bij de voorbereidingen.

President: derde termijn écht laatste

Nkurunzinza beloofde eerder deze week dat een eventuele derde termijn als president van Burundi écht zijn allerlaatste zal zijn. Het Afrikaanse land zou eind juni naar de stembus moeten gaan. Met zijn belofte poogde Nkurunzinza de aanhoudende protesten tegen zijn kandidaatstelling voor een nieuwe termijn te smoren, maar dat is dus nog niet gelukt.