Nederlandse ambassadeur gewond bij helikoptercrash Pakistan

Bij een helikoptercrash in Pakistan is de Nederlandse ambassadeur gewond geraakt. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bij een helikoptercrash in Pakistan is de Nederlandse ambassadeur Marcel de Vink gewond geraakt. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De oorzaak van de crash is nog onduidelijk. De Talibaan hebben inmiddels gezegd dat zij de helikopter hebben neergeschoten.

Update 13.00: Volgens het leger is er echter sprake van een technische fout en is een terreuraanval uitgesloten. De Talibaan zouden hebben verklaard in Pakistaanse media dat de premier van Pakistan, Nawaz Sharif, het doelwit was, schrijft persbureau AFP. “De helikopter is neergeschoten met een antiluchtdoelraket, waardoor de piloten en veel buitenlandse ambassadeurs omkwamen.”

Twitter avatar minbuza Ministerie van BuZa NL-ambassadeur @MarceldeVink gewond door helikoptercrash in Pakistan, ministerie en ambassade in nauw contact met Pakistaanse autoriteiten.

De Pakistaanse legerwoordvoerder Asim Bajwa zegt op Twitter dat zes mensen zijn omgekomen, onder wie de ambassadeur van Noorwegen en de Filipijnen, en de vrouwen van de Maleisische en Indonesische ambassadeurs. Er zouden elf buitenlanders en zes Pakistanen aan boord zitten van de MI-17, die crashte bij een legerschool in de plaats Gilgit en vlam vatte. Het is niet bekend of anderen dan de inzittenden gewond zijn geraakt.

‘Op weg naar lancering projecten in Noorden’

In de legerhelikopter zaten diplomaten op weg naar de lancering van een toerismeproject in Noord-Pakistan, meldt persdienst Reuters. Premier Nawaz Sharif zat in een ander voertuig op weg naar het noorden, om het project te openen. Hij is teruggekeerd naar Islamabad.

Twitter avatar AsimBajwaISPR AsimBajwaISPR Update Naltar:2 pilots,4 foreigners fatalities.(Ambs Philippine, Norway,wives of Malaysian& Indonesian Ambs).Injured-Polish&Dutch Ambs-5
Twitter avatar AsimBajwaISPR AsimBajwaISPR One MI-17 heli out of 3 carrying visitors had a crash landing at Naltar.Total 11 foreigners and 6 Pakistani passengers on board-1/3

De oorzaak van de crash is onduidelijk. Volgens de BBC zegt de Pakistaanse Talibaan achter de crash te zitten.